Метою викладання навчальної дисципліни «Гігієна і санітарія в галузі» є опанування теоретичних основ організації санітарно-гігієнічного забезпечення закладів ресторанного господарства, засвоєння основ організації їх роботи відповідно до державного санітарного і гігієнічного законодавства.
Предметом вивчення дисципліни є науково-обґрунтовані санітарні вимоги до чинників зовнішнього середовища, розміщення, планування та утримання закладів ресторанного господарства; процес організації державного санітарного нагляду за діяльністю закладів ресторанного господарства з урахуванням повного асортименту надання послуг ресторанного господарства.
Основними завданнями вивчення дисципліни «Гігієна і санітарія в галузі» є:
‒ ознайомити здобувачів із науково-обґрунтованими санітарними вимогами до чинників зовнішнього середовища, розміщення, планування та утримання закладів ресторанного господарства, веденням санітарної документації та з правовими аспектами адміністративної, юридичної відповідальності у разі порушення чинного санітарного законодавства;
‒ навчити здобувачів використовувати знання основ санітарного законодавства для раціональної організації технологічного процесу приготування страв, організації обслуговування споживачів із дотриманням санітарних вимог;
‒ довести майбутнім фахівцям галузі важливість поточності виробництва, дотримання санітарного режиму та особистої гігієни для збереження здоров'я персоналу та відвідувачів;
‒ показати значення впливу факторів зовнішнього середовища на організм людини та необхідність створювати за допомогою різних пристроїв оптимальні умови для відвідувачів і працівників ресторанних підприємств, а також вплив цих факторів на процеси транспортування, збереження і кулінарної обробки харчових продуктів, реалізації готової продукції та ін.
Згідно з вимогами освітньої програми здобувачі повинні:
знати:
‒ науково-обґрунтовані санітарно-гігієнічні вимоги до облаштування підприємств ресторанного господарств та факторів зовнішнього середовища;
‒ санітарно-гігієнічні вимоги до проектування підприємств ресторанного господарства, які забезпечують поточність технологічних процесів та раціональне розташування приміщень підприємства;
‒ санітарно-гігієнічні вимоги до технологічних процесів виробництва, зберігання, транспортування та реалізації продукції ресторанного господарства;
‒ санітарно-гігієнічні вимоги до утримання підприємств та особистої гігієни персоналу.
вміти:
‒ системно аналізувати та розробляти санітарно-гігієнічні умови утримання закладів ресторанного господарства згідно санітарних вимог;
‒ моделювати процес забезпечення санітарних умов під час надання послуг ресторанного господарства;
‒ моделювати процес забезпечення особистої гігієни персоналу закладів ресторанного господарства згідно санітарних вимог;
‒ моделювати раціональне розташування приміщень закладів ресторанного господарства;
‒ забезпечувати поточність технологічних процесів виробництва продукції та надання послуг ресторанного господарства;
‒ проводити системний аналіз та розробляти санітарні умови згідно санітарно-гігієнічних вимог до технологічних процесів виробництва, зберігання, транспортування та реалізації продукції ресторанного господарства;
‒ розробляти раціональні режими кулінарної обробки харчових продуктів, які забезпечать їх якість та безпеку;
‒ організовувати дотримання санітарних норм під час забезпечення мікроклімату у приміщеннях різного призначення в ресторанній сфері;
‒ планувати запобіжні заходи щодо профілактики харчових кишкових захворювань у закладах ресторанного господарства.
мати компетентності:
‒ здатність системно аналізувати та організовувати технологічний процес утримання закладів ресторанного господарства згідно санітарних вимог;
‒ здатність планувати та забезпечувати санітарну культуру й режим у закладах ресторанного господарства;
‒ здатність створювати оптимальні науково-обґрунтовані умови для споживачів та працівників закладів ресторанного господарства;
здатність використовувати новітні галузеві досягнення щодо забезпечення умов дотримання санітарних вимог у технологічному процесі надання усіх послуг ресторанного господарства: виробництва кулінарної продукції, організації умов прийому їжі.
- Лектор: Давидова Оксана Юріївна
- Лектор: Протасенко Ольга Федорівна