Курс “Процеси і апарати харчових виробництв” є спеціальним перехідним курсом від загально інженерного циклу дисциплін до спеціальних дисциплін для інженерів - технологів і механіків харчових виробництв.
Метою курсу – “Процеси і апарати харчових виробництв” є вивчення теорії основних процесів переробних і харчових виробництв, рушійних сил, під дією яких вони протікають, а також будови, принципу дії та методів розрахунку машин та апаратів, що їх реалізують.
Курс розглядає основи технологічних процесів (механічних, гідромеханічних, теплових та масообмінних), особливості їх проведення у харчових виробництвах, конструкції основних апаратів та установок, методи їх розрахунку. Він базується на знаннях, що отримані студентами при вивченні суміжних дисциплін – хімії, фізики, математики, механіки, теплотехніки, інженерної графіки.
Задача вивчення дисципліни.
Основне завдання курсу полягає в ознайомленні студентів з процесами і апаратами, які є загальними для всіх харчових технологій. Курс є теоретичною основою для вивчення харчових технологій.
В результаті вивчення дисципліни “Процеси і апарати харчових виробництв” студенти – майбутні інженери-механіки харчових виробництв
Повинні знати:
- основні закономірності протікання процесів харчових виробництв та принципи організації їх проведення;
- будову та принцип дії основних машин і апаратів, в яких здійснюються технологічні процеси;
- методики розрахунку процесів та апаратів харчових виробництв;
- закономірності масштабного переходу від лабораторних процесів та апаратів до їх промислових аналогів.
Також студенти повинні вміти:
- проводити аналіз та розрахунок процесів та апаратів харчових виробництв;
- оцінювати основні техніко – економічні характеристики харчового обладнання;
- виявляти резерви підвищення ефективності процесів та удосконалення конструкцій апаратів харчових виробництв;
- володіти основами наукових досліджень, необхідних для винахідницької та раціоналізаторської роботи.

- Лектор: Крамаренко Дмитро Павлович
- Викладач: Нечепуренко Кристина Борисівна