Метою викладання навчальної дисципліни «Гігієна і санітарія в галузі» є опанування теоретичних основ організації санітарно-гігієнічного забезпечення закладів ресторанного господарства, засвоєння основ організації їх роботи відповідно до державного санітарного і гігієнічного законодавства.

Предметом вивчення дисципліни є науково-обґрунтовані санітарні вимоги до чинників зовнішнього середовища, розміщення, планування та утримання закладів ресторанного господарства; процес організації державного санітарного нагляду за діяльністю закладів ресторанного господарства з урахуванням повного асортименту надання послуг ресторанного господарства.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Гігієна і санітарія в галузі» є:

‒        ознайомити здобувачів із науково-обґрунтованими санітарними вимогами до чинників зовнішнього середовища, розміщення, планування та утримання закладів ресторанного господарства, веденням санітарної документації та з правовими аспектами адміністративної, юридичної відповідальності у разі порушення чинного санітарного законодавства;

‒        навчити здобувачів використовувати знання основ санітарного законодавства для раціональної організації технологічного процесу приготування страв, організації обслуговування споживачів із дотриманням санітарних вимог;

‒        довести майбутнім фахівцям галузі важливість поточності виробництва, дотримання санітарного режиму та особистої гігієни для збереження здоров'я персоналу та відвідувачів;

‒        показати значення впливу факторів зовнішнього середовища на організм людини та необхідність створювати за допомогою різних пристроїв оптимальні умови для відвідувачів і працівників ресторанних підприємств, а також вплив цих факторів на процеси транспортування, збереження і кулінарної обробки харчових продуктів, реалізації готової продукції та ін.

Згідно з вимогами освітньої програми здобувачі повинні:

знати:

‒       науково-обґрунтовані санітарно-гігієнічні вимоги до облаштування підприємств ресторанного господарств та факторів зовнішнього середовища;

‒       санітарно-гігієнічні вимоги до проектування підприємств ресторанного господарства, які забезпечують поточність технологічних процесів та раціональне розташування приміщень підприємства;

‒       санітарно-гігієнічні вимоги до технологічних процесів виробництва, зберігання, транспортування та реалізації продукції ресторанного господарства;

‒       санітарно-гігієнічні вимоги до утримання підприємств та особистої гігієни персоналу.

вміти:

‒        системно аналізувати та розробляти санітарно-гігієнічні умови утримання закладів ресторанного господарства згідно санітарних вимог;

‒        моделювати процес забезпечення санітарних умов під час надання послуг ресторанного господарства;

‒        моделювати процес забезпечення особистої гігієни персоналу закладів ресторанного господарства згідно санітарних вимог;

‒        моделювати раціональне розташування приміщень закладів ресторанного господарства;

‒        забезпечувати поточність технологічних процесів виробництва продукції та надання послуг ресторанного господарства;

‒        проводити системний аналіз та розробляти санітарні умови згідно санітарно-гігієнічних вимог до технологічних процесів виробництва, зберігання, транспортування та реалізації продукції ресторанного господарства;

‒        розробляти раціональні режими кулінарної обробки харчових продуктів, які забезпечать їх якість та безпеку;

‒        організовувати дотримання санітарних норм під час забезпечення мікроклімату у приміщеннях різного призначення в ресторанній сфері;

‒        планувати запобіжні заходи щодо профілактики харчових кишкових захворювань у закладах ресторанного господарства.

мати компетентності:

‒        здатність системно аналізувати та організовувати технологічний процес утримання закладів ресторанного господарства згідно санітарних вимог;

‒        здатність планувати та забезпечувати санітарну культуру й режим у закладах ресторанного господарства;

‒        здатність створювати оптимальні науково-обґрунтовані умови для споживачів та працівників закладів ресторанного господарства;

здатність використовувати новітні галузеві досягнення щодо забезпечення умов дотримання санітарних вимог у технологічному процесі надання усіх послуг ресторанного господарства: виробництва кулінарної продукції, організації умов прийому їжі.