Навчальна дисципліна "Статистичне моделювання і прогнозування" – один з вибіркових курсів підготовки економістів. Ця дисципліна  заснована на фундаменті знань по таких дисциплінах, як теорія математичної статистики і випадкових процесів, імітаційне моделювання, методи прогнозування і аналіз часових рядів, економетричне моделювання. 

Метарозширення та поглиблення теоретичних знань і прикладних вмінь і навичок щодо прогнозування соціально-економічних процесів та моделювання складних систем за допомогою статистичних методів та моделей. 

Предметом навчальної дисципліни є: теоретичні та практичні питання щодо розробки прогнозів та побудови моделей в умовах ринкової економіки на підставі широкого використання сукупності економіко-математичних методів і моделей. 

Основними задачами навчальної дисципліни є: визначення основних особливостей моделювання та прогнозування складних соціально-економічних систем; ознайомлення з існуючими статистичними методами та моделями; дослідження соціально-економічних процесів за допомогою, економетричних моделей, моделей кластерного та дискримінантного аналізів, багатофакторних індексних моделей, аналіз слабко формалізованих ситуацій за допомогою експертного аналізу.