Enrolment options

Початок ХХІ століття сповнений важливими суспільно-політичними процесами, численними подіями зовнішньополітичної діяльності держав у всьому світі. Активно виступає на міжнародній арені суверенна держава Україна.

Для проведення миролюбної зовнішньої політики в нашій країні діє спеціальна державна дипломатична служба – Міністерство закордонних справ (МЗС) – та інші офіційні установи. Вони проводять переговори, підготовляють міжнародні договори та угоди з іноземними країнами, ведуть активне дипломатичне листування тощо. Щоб забезпечити усю сукупність міждержавних відносин та підтримання нормальних дипломатичних зв’язків, органи, які їх здійснюють, дотримуються певних норм, що коротко іменуються дипломатичним протоколом.

Метою курсу  є вивчення студентами основних засад сучасної системи норм дипломатичного протоколу та церемоніалу. Це дає можливість доповнення і збагачення вже існуючого у студентів обсягу знань у галузі міжнародного права, зовнішньої політики і дипломатії, і на цьому новому теоретико-методологічному рівні пізнання засвоїти значну кількість практичних занять, навичок і правил поведінки в галузі дипломатичного протоколу, який по праву вважається одним з найважливіших інструментів дипломатії. В ході викладання дисципліни основним завданням слід вважати оволодіння студентами навиків в галузі офіційних міждержавних відносин, знань дипломатичного етикету, основ дипломатичного листування та особливостей сучасної дипломатичної мови; вимоги протоколу щодо організації візитів; види дипломатичних прийомів та інших тем дисципліни.

Вимоги до знань та умінь

знати:

–       теоретичний матеріал усіх тем і розділів, основні категорії курсу;

–       етапи формування дипломатичного протоколу та етикету;

–       протокольні вимоги щодо організації і діяльності дипломатичних представництв;

–       протокольні вимоги щодо підготовки та організації візитів;

–       основні норми міжнародної ввічливості у міжнародних відносинах;

–       міжнародний етикет державних символів.

 

уміти:

–       аналізувати документи з питань міжнародних відносин, міжнародне та національне законодавство, підзаконні акти і давати їм свою оцінку;

–       опрацьовувати навчальну та спеціальну літературу з дипломатичної практики;

–       складати основні види дипломатичних документів, визначати стиль офіційних документів;

–       застосовувати теоретичний матеріал у практичній діяльності.



Guests cannot access this course. Please log in.