Опції зарахування

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни "Аналіз зовнішньоекономічної діяльності" складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки "БАКАЛАВР" для студентів спеціальності 292 "Міжнародні економічні відносини". Об’єктом вивчення дисципліни є зовнішньоекономічна діяльність підприємства, яке функціонує в умовах ринкових відносин. Предмет вивчення – кінцеві результати зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, які складаються під впливом різних факторів і знаходять відображення в системі економічної інформації.

Метою аналізу зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) підприємств виступає визначення впливу зовнішньоекономічних операцій на показники фінансово-економічної діяльності суб’єктів господарювання  і оцінка перспектив їх розвитку.

Основними завданнями вивчення дисципліни "Аналіз зовнішньоекономічної діяльності" є: підвищення науково-економічної обґрунтованості пла­нів відносно зовнішньоекономічної діяльності,  об'єктивне та всебічне дослідження виконання зобов’язань відносно експортно-імпортним операцій; підвищення ефективності зовнішньоекономічних операцій; виявлення і вимірювання внутрішніх резервів зростання експорту продукції; перевірка оптимальності управлінських рішень відносно зовнішньоекономічної діяльності.

  Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: сутність аналізу ді­яльності суб'єкта ЗЕД;   можливо­стї використання методичних прийо­мів аналізу зовнішньоекономічної діяльності у конкретній ситуації з метою виявлення резервів. Знати сутність різних ви­дів аналізу і мож­ливості їх викорис­тання під час дослі­дження економічних явищ,  основи організації аналітич­ного процесу на під­приємстві. Знати сутність формуван­ня активів і пасивів підприємства, визначати фі­нансову стійкість, лік­відність, платоспро­можність, ділову ак­тивність підприєм­ства; ефективність використання обо­ротних активів, оці­нювати грошові по­токи. Знати методики аналізу прибутку підприємства і рентабельності на основі фінансової звітності, методики аналізу показників  обсягів, дінамики та структури зовнішньоекономічних операцій з урахуванням попиту і пропозиції ринку. Знати методики факторного аналізу експортних операцій і порядок, визначення резервів експортної діяльності. Знати методики факторного аналізу імпортних операцій і порядок визначення резервів імпортної діяльності. Знати методики аналізу ефективності зовнішньоекономічних операцій,  аналізу показників зовнішньоекономічної діяльності регіону, країни;

уміти:  визначати при­чини утворення і змі­ни результатів зовнішньоекономічної діяльності. Уміти обчислювати еко­номічні показники і ко­ристуватися ними під час оцінювання діяль­ності підприємства; ви­значати відхилення в економічних показни­ках і встановлювати їхні причини; виявля­ти фактори, що впли­вають на форму­ван­ня економічних показ­ників. Уміти використовува­ти той чи інший вид аналізу залежно від мети і наявності інфор­маційної бази. Уміти розробляти орга­нізаційно-економічні за­ходи зміцнення фінан­сового стану підприєм­ства; обирати фінан­сову стратегію. Уміти встановлювати вплив факторів на обсяги імпортної продукції, узагальнювати резерви підвищення їх ефективності. Вміти встановлювати резерви підвищення ефективності зовнішньоекономічних операцій. Уміти встановлювати резерви підвищення ефективності ЗЕД регіону, країни.

Комунікації: обґрунтування необ¬хідності та доцільності проведення аналізу зовнішньоекономічної діяльності. Обґрунтування необхідності та доцільності дослідження змін, які відбулися з економічними показниками зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Обґрунтування необхідності та доцільності використання того чи іншого виду аналізу залежно від мети дослідження. Донесення інформації, проблем, рішень та власного досвіду щодо зміцнення фінансового стану суб’єкта ЗЕД, ви-одячи із результатів розра¬хунків.  Донесення інформа¬ції про зміни дінамики та стру-тури зовнішнь-економічних операцій до керівництва; участь у розроблення заходів щодо реалізації  резервів. Надання керівництву інформації для прийняття управлінських рішень стосовно підвищення ефективності ЗЕД. Надання керівництву інформації для прийняття управлінських рішень стосовно підвищення ефективності ЗЕД регіону, країни;

автономність і відповідальність: ініціативність у ході встановлення причин і наслідків діяльності підприємства; відповідальність за прийняття рішень у непередбачуваних умовах. Ініціативність у ході визначення факторів, які впливають на формування пока-ників зовнішньоекомічної діяльності підприємства, відповідальність за прийняття управлінських рішень. Ініціативність у ході обрання виду аналі¬зу і побудови програми дослідження; відповідальність за прийняття управлінських рішень. Ініціативність у ході здійснення контролю за діяльністю структурних підрозділів підприємства щодо реалізації резервів підвищення ефективності діяльності підприємства і зміцнення його фінансового стану. Ініціативність у ході здійснення контролю за реалізацією резервів підвищення ефективності діяльності підприємства і зростанням прибутковості. Ініціативність у ході здійснення контролю за реалі-зацією резервів підвищення ефективності експортих операцій. Ініціативність у ході здійснення контролю за реалізацією резервів підвищення ефективності імпорта. Ініціативність у ході здійснення контролю за реалізацією резервів підвищення ефективності ЗЕД. Ініціативність у ході здійснення контролю за реалізацією управлінських рішень стосовно підвищен-ня ефективності ЗЕД регіону, країни.

 


Самореєстрація (Студент)