Опції зарахування

Навчальна дисципліна “Світова економіка та міжнародні економічні відносини” відноситься до складу нормативних для студентів спеціальностей “Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії” та “Міжнародні економічні відносини”.

Поглиблення міжнародної господарської співпраці дозволяє використовувати світовий досвід щодо здійснення регіональних перетворень. Це обумовлює зростання ролі міжнародних економічних відносин та їх вивчення в контексті розвитку вітчизняної економіки.

Вивчення дисципліни “Світова економіка та міжнародні економічні відносини” спрямоване на засвоєння тенденцій розвитку міжнародних економічних відносин та розвитку світового господарства країн світу; формування практичних навичок щодо аналізу подій у сучасних міжнародних економічних відносинах. Дисципліна спрямована на формування у студентів загальних основ з аналізу закономірностей та особливостей розвитку МЕВ, отримання необхідних знань з питань діяльності провідних країн у ЗЕД, особливостей міжнародних відносин.

Навчальна дисципліна “Світова економіка та міжнародні економічні відносини” спрямована надати студентам спеціальностей “Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії” та “Міжнародні економічні відносини” повне уявлення про розвиток міжнародних економічних відносин, особливості зовнішньої торгівлі товарами та послугами, глобальних економічних проблем.

Програма навчальної дисципліни “Світова економіка та міжнародні економічні відносини” включає два змістові модулі та 16 тем, які охоплюють теоретичні питання, практичні ситуації та завдання з вивчення еволюції міжнародних економічних відносин, характеристики світових ринків, тенденцій розвитку валютних відносин, особливостей здійснення міжнародних операцій.

Метою викладання навчальної дисципліни “Світова економіка та міжнародні економічні відносини” є формування у майбутніх фахівців системи спеціальних знань з проблем розвитку та сучасного стану міжнародних економічних відносин (МЕВ) для фундаментальної та спеціальної освіти та для практичної діяльності за фахом. Ознайомити студентів з основними тенденціями та проблемами міжнародних економічних відносин, виробити навички аналізу закономірностей та особливостей розвитку світового ринку.

Завданням вивчення дисципліни “Світова економіка та міжнародні економічні відносини” є набуття теоретичних знань з питань: сутності МЕВ, їх еволюції, чинників і рівня розвитку; засвоїти категоріальний апарат, що застосовується для аналізу процесів та явищ сучасного світового економічного розвитку; знати форми МЕВ, особливості розвитку інтеграційних процесів та діяльності міжнародних економічних організацій; уміти творчо аналізувати стан і тенденції розвитку системи міжнародних економічних відносин, визначати проблеми й перспективи їх розвитку.

Предмет навчальної дисципліни “Світова економіка та міжнародні економічні відносини” є світове господарство в цілому як системи та економіка окремих його частин, тобто країн та регіонів.

Необхідною навчальною базою дисципліни є засвоєння знань з попередніх навчальних дисциплін, таких як “Політична економія”, “Філософія”, “Мікроекономіка та Макроекономіка” тощо. Знання цих дисциплін та сформовані навички при їх вивченні дають студентам можливість оволодіти знаннями теоретичних положень теорії міжнародних економічних відносин, сформувати вміння і навички практичної діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: зміст найважливіших категорій і понять світової економіки та міжнародних економічних відносин; етапи розвитку міжнародних економічних відносин; характер та особливості сучасного світового господарства.

вміти: характеризувати сутність та специфіку МЕВ; застосовувати у практичній діяльності основні поняття і категорії МЕВ; аналізувати процеси та явища світового господарства; аналізувати інформацію щодо подій у сфері міжнародних економічних відносин.

У процесі викладання навчальної дисципліни основна увага приділяється оволодінню студентами професійними компетентностями, що наведені в табл. 1.

Таблиця 1

Професійні компетентності, які отримують студенти після

вивчення навчальної дисципліни


Код компе­тентності

Назва компетентності

Складові компетентності

1

2

3

СЕіМЕВ* 1

Володіти основними поняттями міжнародних економічних відносин

Здатність до аналізу процесів розвитку світового господарства та міжнародних економічних відносин

Здатність до визначення особливостей сучасних міжнародних економічних відносин

СЕіМЕВ2

Володіти знаннями про основні фактори виробництва у світовій економіці

Здатність до аналізу основних засад та тенденцій МЕВ

Здатність до аналізу світових ринків

Здатність до застосування методів аналізу світового господарства

СЕіМЕВ3

Володіти методикою аналізу міжнародних ситуацій з МЕВ

Здатність до визначення зовнішньоекономічних стратегій країн світу

Здатність до аналізу глобальних економічних проблем

* СЕіМЕВ — світова економіка та міжнародні економічні відносини




Гості не можуть отримати доступ до цього курсу. Будь ласка, увійдіть.