Enrolment options

АНОТАЦІЯ КУРСУ

Перехід підприємств на ринкові умови господарювання винятково гостро поставив питання забезпечення стійкого функціонування підприємств і обумовив необхідність використання фінансового аналізу як інструменту спостереження та пристосування до умов ринку, що постійно змінюються.

Обліково-аналітична функція є природним та невід’ємним компонентом системи управління підприємством. Це пояснюється декількома причинами. По-перше, всі об’єкти обліку мають вартісну оцінку і тому автоматично потрапляють у сферу фінансового аналізу. По-друге, фінансові ресурси являють собою пріоритетний вид ресурсів завдяки своїй значимості з позицій оперативного і стратегічного управління діяльністю підприємства, а також своїй унікальній можливості з мінімальним часовим лагом трансформуватися у будь-який інший вид. Все це потребує від фахівців у галузі фінансів певних знань з методики та методології фінансового аналізу з урахуванням особливостей вітчизняної економіки та дослідження світового досвіду.

Тому аналітична діяльність є незамінною складовою системи фінансового менеджменту будь-якого підприємства незалежно від його розміру, організаційно-правової форми, сфери діяльності. Вона є підґрунтям для оцінки рівня ефективності діяльності господарюючих суб’єктів, їх ділової активності, платоспроможності та фінансової стійкості.

Метою курсу «Фінансова аналітика» є опанування теоретичних основ її проведення та набуття практичних навичок аналітичної роботи. 

Завдання курсу – вивчення інформаційної бази проведення та напрямків здійснення аналітичної діяльності в фінансовій сфері, відпрацювання варіантів надання аналітичних висновків, отриманих в процесі аналізу, визначення впливу фінансово-економічних чинників на діяльність підприємства, виявлення резервів підвищення ефективності його діяльності та фінансових результатів.

У процесі навчання студенти отримують необхідні знання під час проведення аудиторних занять: лекційних, практичних (семінарських). Найбільш складні питання винесено на розгляд і обговорення під час семінарських занять.

Також велике значення в процесі вивчення та закріплення знань має самостійна робота студентів та виконання індивідуального завдання, що подається у вигляді курсової роботи.

Електронний курс, представлений в системі Moodle, містить наступні елементи:

- робоча навчальна програма,

- перелік та зміст компетентностей, що ними повинен оволодіти студент в результати вивчення курсу;

- критерії оцінювання та технологічна картка (розміщені в робочій навчальній програмі);

- лекції, розміщені за темами курсу згідно робочої навчальної програми;

- презентаційні матеріали за темами курсу;

- методичні рекомендації до виконання курсової роботи;

- практичні навчальні завдання та методичні рекомендації до їх виконання (за темами, що передбачають виконання практичних завдань);

- питання для самостійного вивчення та контрольні запитання для самодіагностики (за темами курсу);

- методичні рекомендації до самостійної роботи (розміщені у вигляді окремого файлу);

- нормативна база щодо проведення фінансового аналізу підприємств (Наказ "Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»);

- теоретичні та методичні довідкові матеріали (презентацію щодо змін форм фінансової звітності підприємства та методичні рекомендації до їх заповнення);

- посилання на інформаційне забезпечення проведення практичних завдань та фінансово-аналітичних розрахунків, де розміщена звітність суб’єктів господарювання.



Self enrolment (Студент)