Опції зарахування

У сучасних умовах проблеми формування бюджету виходять на перший план як в економічному і соціальному, так і в політичному контексті. Тільки через оптимізацію складу та структури бюджетних доходів і видатків, раціоналізацію бюджетного процесу, забезпечення ефективної діяльності всіх органів законодавчої і виконавчої влади може бути досягнута основна мета бюджетної політики – стале зростання економіки, підвищення добробуту народу та забезпечення необхідного рівня соціальних гарантій. Ефективність та результативність бюджетного процесу значною мірою визначається також професійними якостями фахівців, що забезпечують реалізацію державної бюджетної політики. У зв’язку з цим питання ґрунтовної фахової підготовки майбутніх фахівців-фінансистів набуває особливої актуальності.

Навчальна дисципліна "Бюджетна система" є базовою навчальною дисципліною та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців освітнього ступеня "бакалавр" за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».

 

Об’єктом вивчення є бюджети усіх рівнів у складі бюджетної системи України.

Предметом дисципліни є відносини з приводу формування і вико­ристання коштів бюджету.

Метою вивчення навчальної дисципліни є формування у майбутніх фахівців теоретичних знань щодо сутності функціонування бюджетної системи України, вивчення бюджетних відносин, характеру їх впливу 
на суспільство та опанування практичними розрахунковими методами бюджетного планування.

Завдання навчальної дисципліни – вивчити:

основи формування бюджетної системи, її принципи;

методи формування і використання коштів Державного бюджету України;

основні напрями бюджетної політики держави;

методи і джерела формування доходів бюджету, напрями їх вико­ристання;

методику визначення обсягів бюджетних видатків, які забезпе­чують реалізацію функцій держави;

методи і джерела формування доходів місцевих бюджетів та їх видатків.


Результатом опанування дисципліни є формування предметних, професійних, когнітивних та особистих компетентностей студентів у сфері бюджету та бюджетних відносин:

Здатність до прий­няття ефективних рішень у сфері бюджету шляхом упровадження кращих надбань світової та вітчиз­няної практики;

Здатність оцінювати показники формування і виконання бюджетів, діагностувати тенденції розвитку бюджетної системи;

Здатність до планування заходів із підвищення ефективності використання бюджетних коштів


Доступ для гостя