Сучасна модель розвитку вітчизняної економіки характеризується посиленням розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств (далі  –  ЗЕД), що відіграє значну роль у зміцненні позицій України на світовому ринку. Забезпечення ефективності здійснення ЗЕД можливо тільки за умови використання техніки та якісної організації міжнародних комерційних операцій. Такі умови вимагають знань та вмінь, які б забезпечили конкурентоспроможність  підприємств на світовому ринку та їхню високу прибутковість.

Освоєння навчальної дисципліни «Міжнародні комерційні операції» передбачає вивчення міжнародної та національної нормативно-правової бази організації і регулювання міжнародних комерційних операцій; опанування змісту та особливостей використання базисних умов поставок товару «Інкотермс» в діючій редакції; вивчення видів, форм, техніки проведення та організації основних міжнародних комерційних операцій; визначення процедури підготовки та укладання зовнішньоекономічних договорів (контрактів) купівлі-продажу товарів, робіт, послуг, та їх особливостей; визначення особливостей, процедури організації та техніки здійснення допоміжних міжнародних комерційних операцій.

Мета навчальної дисципліни: отримання студентами знань об'єктивних закономірностей, реальних процесів та специфічних особливостей організації і техніки проведення основних та допоміжних міжнародних комерційних операцій, а також навичок їх практичного застосування.