Сучасний етап розвитку виробництва характеризується необхідністю вирішення нових завдань, обумовлених зміною умов функціонування вітчизняних підприємств, які потребують подальшого удосконалення механізму управління та планування їх діяльності. Планування як функція управління підприємством є основою прийняття управлінських рішень і становить розроблення цілей та завдань управління підприємством, а також визначення заходів реалізації планів щодо досягнення поставлених цілей. З іншого боку планування є формою внутрішнього узгодження різноманітних чинників, що впливають на ефективність виробничої та гос­подарчої діяльності підприємства, таких, як: обґрунтованість вироб­ничої програми, раціональність ресурсного забезпечення, методи збуту продукції та ін. Все це обумовлює необхідність вивчення теорії та практики планування і контролю діяльності підприємств у ринкових умовах господарювання.

Навчальна дисципліна "Планування і контроль на підприємстві" є базовою навчальною дисципліною та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців освітнього ступеня "бакалавр" напряму підготовки 6.030504 "Економіка підприємства" для всіх форм навчання.
Об'єктом навчальної дисципліни є процес планування і контролю діяльності підприємства як відкритої організаційно-економічної системи, яка функціонує в умовах ринкових відносин.
Предметом навчальної дисципліни є форми і методи розроблення та реалізації поточних і оперативно-календарних планів, принципи їх взаємозв'язку із загальною стратегією підприємства.

Метою викладання даної навчальної дисципліни є формування системи знань і практичних навичок із методології розроблення перспектив­них і поточних планів діяльності підприємства та контролю їх виконання.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

опанування форм, методів і процесу планування і контролю;

вивчення структури і технології розроблення типових планів щодо економічного і соціального розвитку підприємства;

оволодіння методами і інструментарієм розрахунку системи показ­ників підприємства та оптимізації виробничої програми;

отримання практичних навичок щодо розроблення поточного плану підприємства та окремих його розділів.

Професійні компетентності, які отримують студенти після вивчення навчальної дисципліни:

планування виробничої програми підприємства та розроблення планів її ресурсного забезпечення з урахуванням методології планування;

розроблення планів розвитку підприємства та оцінювання їх економічної ефективності.