На сьогодні створення сучасного закладу ресторанного господарства та крафтового виробництва передбачає вирішення величезної кількості складних питань, що знаходяться на перетині наукових і практичних дисциплін, пов'язаних з інжинірингом. У своїй діяльності заклади ресторанного господарства та крафтові виробництва обладнуються новітніми системами, які є комплексом технічних пристроїв інженерного обладнання, що забезпечують сприятливі умови побуту, трудової діяльності людини і технологічного процесу в приміщеннях, включаючи: водопостачання, газопостачання, опалення, вентиляцію, кондиціонування повітря, каналізацію, електроустаткування та інші види внутрішнього благоустрою. Ці технічні рішення суттєво впливають на архітектуру, об'ємно-планувальні рішення та інтер'єр приміщень. Область їх проектування характеризується рядом специфічних особливостей, що відрізняють її від інших напрямків інвестиційно-будівельного інжинірингу: велика номенклатура технологічних процесів у ресторанному та крафтовому бізнесі і численні особливості організації інженерного обладнання, що забезпечують можливість здійснення технологічного процесу.

Окрім того, інжиніринг у ресторанному та крафтовому бізнесі передбачає зниження вартості будівельно-монтажних робіт, економії матеріалів при поліпшенні якості будівництва та підвищенні надійності роботи обладнання в процесі експлуатації, а також за рахунок економії паливно-енергетичних ресурсів та раціональних витрат води, електроенергії, газу. Для цього потрібні фахівці високої кваліфікації, які здатні на сучасному рівні приймати архітектурно-технічні та техніко-економічні рішення як при проектуванні і будівництві закладів ресторанного господарства та крафтових виробництв, так і їх реконструкції, модернізації та технічному переоснащенні.

Метою навчальної дисципліни «Інжиніринг у ресторанному та крафтовому бізнесі» є формування у здобувачів вищої освіти компетентностей щодо вміння приймати управлінські рішення з проектування та створення інженерних систем закладів ресторанного господарства та крафтових виробництв, координування устаткуванням, матеріалами та графіками для виконання проектів у заданий час для задоволення потреб замовника.

Завданнями навчальної дисципліни є:

‒        сформувати у студентів розуміння основних економічних понять і термінів в сфері інжинірингу ресторанного та крафтового бізнесу;

‒        формування навичок оптимізації інженерно-технічних рішень у професійній сфері;

‒        закладання основ технічної культури проектування;

‒        сформувати здатність самостійно мислити, ідентифікувати та аналізувати різні види інженерних систем закладів ресторанного господарства та крафтових виробництв.

Предметом навчальної дисципліни є закономірності взаємодії технологічних процесів виробництва продукції в закладах ресторанного господарства та крафтових виробництвах з інженерним обладнанням та довкіллям, методи та способи оптимізації цієї взаємодії для забезпечення ефективної роботи підприємств

Об’єкт навчальної дисципліни визначено процеси створення, проектування та експлуатації комплексу інженерного обладнання закладів ресторанного господарства та крафтових виробництв, включаючи технологічне, теплове, холодильне, механічне обладнання, системи опалення, вентиляції, кондиціонування, водопостачання та водовідведення.