Практичне заняття 4

Практичне 4 

Завдання 1. Справедлива глобалізація

Ознайомтеся із доповіддю Всесвітньої комісії по соціальним аспектам глобалізації “Справедлива глобалізація: створення можливостей для всіх” на сайті http://www.ilo.org/public/english/ wcsdg/docs/reportr.pdf
Які завдання слід вирішити, щоб глобалізація була ефективною для всіх країн?

Завдання 2.  Глобалізація як виклик національним економікам
Ознайомтеся із сттаттею лауреата Нобелівської премії з економіки Лоуренса Клейна - “Глобалізація: виклик національним економікам” (сайт http://www.r-reforms.ru/indexpub204.htm).
1. Чому автор називає глобалізацію викликом?
2. Про які обмеження глобалізації попереджає Лоуренс Клейн?

Методичні рекомендації до виконання завдань 1-2:
Для вирішення ситуацій доцільно розглянути показники рівня економічного розвитку країни, що обумовлюють її місце в системі світогосподарських зв'язків. Індикатори включення до міжнародної торгівлі: експортна квота; імпортна квота; зовнішньоторговельна квота. Індикатори залучення національної економіки до міжнародної інвестиційної діяльності: частка прямих іноземних інвестицій, залучених до країни, щодо ВВП; частка прямих іноземних інвестицій на душу населення в країні; коефіцієнт еміграції, коефіцієнт імміграції, коефіцієнт міграційного обороту. Індикатори залучення національної економіки до міжнародних кредитно-фінансових відносин: частка зовнішнього боргу в ВВП, частка зовнішнього боргу на душу населення; конвертованість національної валюти.
Вирішення кейсів доцільно здійснюти використовуючи мозковий штурм.

Завдання 3

Проаналізуйте ситуацію та дайте відповіді на поставлені запитання.

«Акронімізація» або групування - це давній маркетинговий хід. Ще наприкінці 1960-х в США придумали поняття Nifty 50. Йшлося про півсотню американських «компаній- чемпіонів», які повинні були швидко розвиватися, ніби то виправдовуючи свої високі мультиплікатори. Потім була надзвичайно популярна концепція «азіатських тигрів» - економік Південної Кореї, Сінгапуру, Гонконгу і Тайваню, які демонстрували дуже високі темпи економічного розвитку в 1960-1990-х. Аж до кризи 1997-1998 років . А на рубежі 2000-х виникла концепція доткомів. BRICS і MIST - не єдині геополітичні акроніми, що з'явилися в останні роки. Скажімо, в 2009-му на сторінках ЗМІ стало часто згадуватися об'єднання CIVETS, куди входять Колумбія, Індонезія, В'єтнам, Єгипет, Туреччина, Південна Африка. Ці країни відрізняються великою різноманітністю експорту, а також зуміли залучити суттєві прямі іноземні інвестиції (ПІІ). Так, в 2010-2012 роках такі вкладення нерезидентів в економіку Колумбії зросли більш ніж удвічі, а в економіку Єгипту можуть подвоїтися вже цього року . Деякі країни беруть не динамікою, а перевагою своєї розвиненої економіки і ліквідністю фінансових ринків. Наприклад, блок CASSH - Канада, Австралія, Сінгапур, Швейцарія та Гонконг. У свою чергу акронім CARBS об'єднує Канаду, Австралію, Росію, Бразилію і Південну Африку. Їх з повною відповідальністю можна назвати «сировинними центрами». П'ять  країн цього блоку займають до 29 % суші, на якій живуть лише шість відсотків світового населення. Разом вони контролюють активи на суму близько 60 трлн доларів і виробляють від чверті до половини основної сировинної продукції в світі. В'єтнам, Індонезія, Мексика, Бангладеш, Єгипет, Нігерія, Туреччина умовно знаходяться в блоці VIMBENT. Основні ідеї, що лежать в основі стратегії інвестування в такі економіки , - це високі дивіденди, велика частка молодого населення в цих державах, щорічне зростання доходів населення на рівні 20-25%, хороше корпоративне управління і небажання інвестувати у великі енергетично орієнтовані економіки. 

Джерело: Дубенский В. «МИСТраль с востока» / Эксперт / Международный бизнес / №7(380). - 25 ФЕВРАЛЯ. - 2013 [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.expert.ua/articles/23/0/11127/

1. Як впливає на економічну ситуацію в певній країні включення її до певного акроніму?

2. Як Ви вважаєте, які із представлених акронімів є найбільш вагомими у міжнародних економічних відносинах?

3. Хто на Вашу думку є найбільш впливовими на світомому ринку: окремі країни, міжнародні організації, інтеграційні угрупування чи представлені акроніми?

Завдання 4. Робота в малих групах (завдання і рекомендації наведено в окремій сторінці цієї теми)