Практичне заняття 3

Практичне 3

Завдання 1.

Вибір і обсяги споживання продуктів харчування в різних країнах залежать від безлічі факторів. Одна з тенденцій останніх десятиліть - зростання інтересу до вегетаріанства в розвинених країнах і популярності мясоїдства - у розвиваються, особливо азіатських. З 1980-го по 2021 рік попит на продукти тваринництва в США та Євросоюзі виріс менш, ніж на 40 % в країнах, що розвиваються і досяг 250%. Показова ситуація в Китаї: за останні 20 років його населення збільшилася на 200 млн. осіб. При цьому попит на рис зріс на 11%, на пшеницю - на 2 %, на свинину - на 129 %, а на м'ясо курки - на 481%. Очевидно, що жителів Китаї не просто стало більше — підвищився їх добробут і вони змінили свій раціон, споживаючи ті продукти, які раніше не могли собі дозволити.
Дайте відповідь на наступні питання:
1. Для яких компаній (сфера діяльності, країна походження тощо) дана інформація може означати наявність можливостей розвитку міжнародної діяльності?
2. Яку ще інформацію їм слід зібрати і проаналізувати для оцінки можливостей і загроз зовнішнього середовища, перш ніж вони зможуть зробити висновки про перспективність своїх проектів у цьому напрямку? Якими джерелами інформації їм слід скористатися?
3. Які потенційні перешкоди ведення бізнесу в цій сфері?

Методичні рекомендації до виконання завдання 1:
При відповіді на запитання до завдання враховуйте, що міжнародне виробництво базується як на традиційній спеціалізації різних країн і регіонів, так і на новому розподілі праці, яке втягує у свою орбіту ряд країн, що розвиваються і наділяє їх новими функціями. Міжнародний поділ праці являє систему досить стійких відтворювальних пропорцій і взаємозв'язків між країнами, що входять у світове господарство. Воно грунтується на міжнародній спеціалізації і кооперації виробництва. Хоча відносини між розвиненими і країнами, що розвиваються будуються за принципом асиметричної взаємозалежності, при досягнутому рівні міжнародного поділу праці практично не залишив країн з ізольованою від зовнішнього світу економікою. Це створює реальні передумови для міжнародної інтеграції.

Завдання 2.

Використовуючи методику розрахунку показників системи національних рахунків, знайти валовий національний продукт і сальдо поточних операцій платіжного балансу, якщо відомо (в млн.дол.):

абсорбція – 245;

національний дохід – 110;

чисті трансферти – 75;

експорт – 80;

імпорт – 32;

чистий факторний дохід – 54.

 Методичні вказівки

 Торгівельне сальдо: ТС=Екс-Імп

Валовий національний продукт: ВНП=А+ТС+Дч.ф.

Сальдо поточних операцій платіжного балансу: САВ=ТС+ДЧ.Ф+ТЧ

Завдання 3

Обсяг вітчизняного експорту складає 62 млрд. грн., обсяг імпорту – 65 млрд. дол. Обсяг експорту всіх зарубіжних країн складає 6750 млрд. дол., обсяг імпорту – 6550 млрд. дол. Розрахуйте світовий торговельний обіг, торговельний обіг кожного з регіонів, їх частку у світовому торговельному обороті, сальдо торгового балансу кожної з країн.

 Методичні вказівки

Одними з основних кількісних показників зовнішньої країни є торговельний обіг і торговельне сальдо країни.

 Торговельний обіг країни – сума вартостей експорту та імпорту країни за певний період часу

ТО = Е + І,  де ТО – торговельний обіг, млрд. дол.; Е – експорт країни за певний проміжок часу (в основному за рік), млрд. дол.; І – імпорт країни за певний проміжок часу (в основному за рік), млрд. дол.

Сальдо торгового балансу – це різниця між вартісним обсягом експорту та імпорту товарів окремої країни.

СБ = Е - І, (2) де СБ – сальдо торгового балансу, млрд. дол. Сальдо торгового балансу може бути пасивним, якщо І>Е, і СБ0.

Завдання 4 
Використовуючи методику розрахунку показників системи національних рахунків, знайти валовий національний продукт і сальдо поточних 16 операцій платіжного балансу, якщо відомо (в млн.дол.): абсорбція – 1120; національний дохід – 110; чисті трансферти –960; експорт – 97; імпорт – 87; чистий факторний дохід – 62.

Завдання 5. Вартість експорту країни становить 12 млрд. дол., з них експорт товарів Х групи становить 5 млрд. дол. Світовий експорт досяг 150 мільярдів доларів. при світовому експорті товарів групи Х на суму 75 млрд дол. Знайти коефіцієнт відносної експортної спеціалізації країни для товарів Х групи, зробити висновки.

Завдання 6.
Сформуйте основні індикатори міжнародного поділу праці країни (за Вашим власним вибором) на основі даних Світового банку, МВФ, СТО. Оформьте у вигляді презентації.
Методичні вказівки.
1) Оберіть країну
2) Завітайте на портали міжнародних організацій та виберіть там показники, що характризують міжнродний поділ праці країни
3) Оформьте результати у вигляді презентації