Практичне заняття 1

Практичне 1 

Розв'яжіть кейси (кейс можна вирішувати індивідуально або групою)

Кейс 1.

Катар – багата країна з сучасною, добре розвиненою інфраструктурою. Основні галузі промисловості: видобуток нафти і газу, переробка нафти і газу, виробництво добрив, виробництво сталі, цементу та ін. Основний транспорт - автомобільний, морський, трубопровідний.

За рівнем ВВП Катар значно відстає від інших країн. Цей показник дорівнює 146 тисячам доларів на жителя. І ВВП вже кілька років тримається біля цієї позначки. Катар вже кілька років лідирує як найбагатша країна. У Катарі проживає трохи більше двох мільйонів чоловік, а середня тривалість життя становить 78 років.

Країна живе переважно за рахунок нафти.

Рівень життя в Катарі дуже високий, в країні також високий рівень грамотності та доступ до Інтернету. Експорт складається в основному з зернових, молочних продуктів, м'яса, фруктів і овочів.

За оцінками МВФ, Катар входить до п'ятірки найбагатших країн світу.

Кейсові питання

Заходьте на портал МВФ і стежте за динамікою економічного розвитку Катару.

На вашу думку, які фактори сприяли розвитку економіки Катару?

Чи вразлива економіка Катару?

Кейс 2.

У 2022 році Замбія була 104-ю економікою у світі за ВВП (поточні долари США), 88-ю за загальним експортом, 115-ю за загальним імпортом, 158-ю економікою за ВВП на душу населення (поточні долари США) ) і номер 93 найскладніша економіка за індексом економічного розвитку (ECI).

ЕКСПОРТ

Основними експортними товарами Замбії є необроблена мідь (6,6 млрд. дол. США), рафінована мідь (2,78 млрд. дол. США), золото (955 млн. дол. США), дорогоцінне каміння (403 млн. дол. США) і феросплави (325 млн. дол. США), які експортуються переважно до Швейцарії (4,5 млрд. дол. США), Китаю. ($2,6 млрд), Демократична Республіка Конго ($1,51 млрд), Острови Піткерн ($1,49 млрд) і Об'єднані Арабські Емірати ($1 млрд).

У 2022 році Замбія була найбільшим у світі експортером необробленої міді ($6,6 млрд)

ІМПОРТ

Найбільше імпортує Замбія: очищена нафта ($519 млн), азотні добрива ($391 млн), вантажівки ($380 млн), мідна руда ($372 млн) і упаковані ліки ($343 млн), які імпортуються переважно з Південної Африки ($2,69 млрд). ), Екваторіальна Гвінея ($1,84 млрд), Китай ($1,38 млрд), Об’єднані Арабські Емірати ($761 млн) і Демократична Республіка Конго ($656 млн).

У 2022 році Замбія була найбільшим у світі імпортером оксидів і гідроксидів кобальту (250 мільйонів доларів США)

Кейсові питання

Розглянемо перспективи розвитку економіки цієї країни. Чи може вона стати вагомим партнером для української економіки?