Кваліфікаційний іспит за спеціальністю є комплексним іспитом, що включає теоретичну (тестові завдання) та практичну (два завдання різного ступеню складності) частини. До складу тестових завдань внесені питання за наступними нормативними навчальними дисциплінами: основи соціальної політики; економіка праці та соціальнотрудові відносини; організація та нормування в соціальній сфері; демографія; психологія. Форма проведення – письмова. 

Кваліфікаційний іспит за спеціальністю «Соціальне забезпечення» повинен визначати рівень засвоєння студентами матеріалів наведених вище дисциплін, вміння самостійно аналізувати складні явища та процеси суспільно-економічного розвитку, активно використовувати набуті знання у своїй професійній та суспільній діяльності. 

Цілі кваліфікаційного іспиту зумовлюють і його функції. Головною з них є контроль та оцінка рівня знань, отриманих студентом протягом чотирьох років навчання. Реалізація цієї функції передбачає перевірку методологічних та теоретичних принципів, проблем і положень наведених вище дисциплін, а також вміння їх використовувати в аналізі соціальноекономічних явищ і практичній діяльності.)