Навчальна дисципліна "Методи оптимізації та дослідження операцій-2" є базовою для бакалаврів спеціальності 124 "Системний аналіз" освітньої програми "Управління складними системами". Вона продовжує цикл дисциплін, що спрямовані на вивчення методів найбільш ефективного управління організаційними системами. Ці методи широко застосовуються у перспективному і поточному плануванні, проектуванні різних об'єктів, управлінні виробничими та технологічними процесами, прогнозуванні розвитку окремих галузей народного господарства. Особливо часто до них звертаються під час розв’язання задач розподілу трудових ресурсів і запасів, призначення термінів профілактичного ремонту устаткування, вибору засобів транспортування вантажів, складання графіка розкладів перевезень, розміщення нових виробництв і складів, збору інформації в автоматизованих системах управління і багатьох інших.

Методи оптимізації та дослідження операцій-2 – це навчальна дисципліна, що займається розробленням і практичним застосуванням методів найбільш ефективного управління організаційними системами. Розроблення та ухвалення науково обґрунтованих рішень значною мірою пов’язані з проблемою пошуку оптимального варіанту. Це складає повсякчасну практику господарюючих суб’єктів під час вибору виробничої програми, маршрутизації, прикріплення до постачальників, складання графіків планів виконання взаємопов’язаних робіт тощо. Умови гнучкості, альтернативності виробничо-господарських ситуацій є необхідними умовами виконання принципу оптимальності під час вироблення управлінських рішень, а основою отримання оптимальних рішень є результати всебічного вивчення та співставлення всіх можливих варіантів рішень, аналізу їх переваг та недоліків. Це потребує застосування особливих методів пошуку оптимальних рішень. 

Предметом дисципліни є моделі та методи дослідження й оптимізації операцій. 

Об’єктом вивчення дисципліни є системи організаційного управління, що складаються з великого числа взаємодіючих між собою підрозділів, причому інтереси підрозділів не завжди погодяться між собою і можуть бути суперечливими. Основним завданням є кількісне обґрунтування ухвалених рішень з управління організаційними системами.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Детерміновані моделі

2. Стохастичні моделі та методи

Метою вивчення дисципліни є формування теоретичних знань і практичних навичок формалізації задач управління з використанням спеціалізованих оптимізаційних методів.