Актуальність. Актуальними є питання ефективного використання трудових ресурсів і перебігу соціально-трудових процесів на підприємствах різних форм власності та галузей виробництва і послуг. Вирішенню цих питань сприяє вдале науково обґрунтоване використання методів і прийомів аналізу персоналу.

Об’єктом вивчення навчальної дисципліни є соціально-трудові процеси  та економічні результати трудової діяльності підприємства.

Предметом вивчення є методичне, інформаційне та організаційне забезпечення обліку й аналізу персоналу.

Мета дисципліни – вивчення студентами теоретичних основ і набуття практичних навичок обліку і  аналізу персоналу підприємства.

Основні задачі дисципліни: дослідити теоретичні аспекти організації обліку й аналізу персоналу; розглянути практичні аспекти організації обліку й аналізу в соціально-трудовій сфері; вивчити методи, прийоми та інструменти аналізу персоналу; розглянути питання аналізу витрат на оплату праці, продуктивності праці, ефективності використання персоналу; виявляти резерви підвищення ефективності використання персо­налу на підприємстві.

Компетентності: здатність організовувати облікову та аналітичну роботу на підприємствах та в установах; узагальнювати та здійснювати критичне оцінювання існуючих методів і методик аналізу персоналу;  здійснювати аналіз трудових показників; здійснювати оцінювання ефективності  діяльності персоналу та пошук напрямів її підвищення.