Навчальна дисципліна "Інтелектуальний аналіз даних" є вибірковою навчальною дисципліною та вивчається згідно з навчальним планом підготовки студентів за спеціальністю 126 "Інформаційні системи та технології" першого (бакалаврського) рівня усіх форм навчання. Програму навчальної дисципліни розроблено у відповідності до вимог галузевого стандарту вищої освіти на базі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра.

Метою викладання навчальної дисципліни є формування у майбутніх фахівців теоретичних і практичних знань з основ застосування методів інтелектуального аналізу даних для розв’язання спеціалізованих задач попередньої обробки, перетворення, класифікації даних та дослідження процесів у сфері використання інформаційних технологій.

Навчальна дисципліна "Інтелектуальний аналіз даних" знайомить студентів з основними принципами застосування сучасних підходів до інтелектуальної обробки даних. Увагу приділено способам представлення даних, їх попередньої обробки та перетворення (Data Mining). Розглянуто методи опису сигналів та процесів, а також методи моделювання та аналізу властивостей об'єктів інформаційних систем з використанням програмних пакетів. Особливу увагу приділено методам аналізу даних з використанням засобів обчислювального інтелекту, а саме: інтелектуального аналізу неструктурованої текстової інформації (Text Mining) та інформаційного пошуку релевантних документів за запитом користувача (Web Mining), а також використання генетичних алгоритмів та еволюційної оптимізації в інформаційних системах.