В умовах формування та розвитку ринкових відносин сучасної економіки є ринок з його товарно-грошовими відносинами між учасниками. Головним носієм товарно-грошових відносин виступає підприємець або, як говорять на Заході, бізнесмен. Діяльність бізнесменів називається бізнесом.

Економіка бізнесу є головним структуроутворюючим елементом економіки держави. Тут у виробничому процесі «з'єднуються» трудові, матеріальні та фінансові ресурси з метою виготовлення різноманітної продукції і надання послуг для задоволення потреб суспільства. В сучасному бізнесі зосереджені найбільш кваліфіковані кадри, вирішуються питання раціонального використання ресурсів, високопродуктивної техніки, технології, розробляються бізнес-плани, здійснюються маркетингові дослідження та ефективне управління.

У ринковій економіці виживають лише той бізнес, який найбільш правильно і компетентно зрозумів вимоги ринку, організував виробництво конкурентоспроможної продукції, послуг, що користуються попитом, уміло здійснює  мотивацію висококваліфікованої творчої праці персоналу. Усе це вимагає фундаментальних і глибоких економічних знань, а отже, і відповідної підготовки фахівців з економіки бізнесу. Економіка бізнесу являє собою сукупність чинників виробництва, ресурсів і результатів діяльності бізнеса, а також комплекс відносин з приводу формування і використання цих ресурсів і результатів. Економіка бізнесу як наука і навчальна дисципліна є системою знань про закони, закономірності і правила використання в сучасному бізнесі певних, суворо обмежених, ресурсів для випуску корисних продуктів (послуг) і розподілу їх серед різних споживачів.

Головною метою діяльності сучасного бізнесу в Україні є створення ефективної системи забезпечення населення якісною продукцією чи послугою. Споживачу повинні бути гарантовані доступність, безпечність і якість готової продукції (послуги).  Практика розвинених країн, де економіка бізнесу є основою розвитку економіки країни в цілому, підтверджує, що з розвитком суспільства виникає потреба в надані нових видів продукції (послуг). Таким чином, вивчення дисципліни «Економіка бізнесу» дасть змогу обґрунтовувати доцільність створення нового бізнесу, приймати ефективні управлінські рішення, розраховувати прибуток від реалізації нових бізнес-ідей.