Навчальна дисципліна «Аналіз та оптимізація бізнес-процесів в фінансовій сфері» відноситься до циклу професійної та практичної підготовки, відноситься до групи вибіркових дисциплін підготовки магістрів. Знання, отримані в результаті її вивчення, допоможуть студентам вирішувати широке коло завдань – від аналізу предметної області (процесів, систем та об'єктів управління) з використанням сучасних нотацій моделювання до пошуку проблемних міст та оптимізації бізнес-процесів в фінансовій сфері.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Аналіз та оптимізація бізнес-процесів в фінансовій сфері» є формування системи теоретичних знань і набуття практичних умінь і навичок щодо комп'ютерного моделювання бізнес-процесів фінансової сфери; побудови моделей для опису предметної області фінансового менеджменту; аналізу побудованих бізнес-процесів, їх оптимізації для вдосконалення окремих аспектів фінансової діяльності суб’єктів господарювання.

Об'єктом навчальної дисципліни є об'єкти, системи та процеси, для яких реалізуються інформаційні технології моделювання та управління в фінансовій сфері.

Предметом навчальної дисципліни є основи комп'ютерного моделювання та інформаційні технології щодо аналізу та оптимізації бізнес-процесів фінансової сфери