Стрімкий розвиток глобалізаційних процесів обумовив зростання взаємозалежності та взаємопов’язаності світу, а нові виклики швидко набувають універсального характеру та формують реальні загрози для міжнародної безпеки та стабільності. Глобалізація стає все більш впливовим «архітектором» нового порядку усіх рівнів міжнародних відносин та суперечливо позначається на еволюції відносин між державами. З одного боку, глобалізація стимулює прискорений розвиток продуктивних сил, науково-технічного прогресу, нарощення інтелектуального потенціалу та вдосконалення демократичних багатосторонніх механізмів управління міжнародною системою, а отже, сприяє надійному вирішенню проблем регіональної безпеки. З іншого – спонтанний розвиток процесів глобалізації загострює низку існуючих проблем міжнародної політичної, соціально-економічної, екологічної безпеки та формує нові ризики й виклики. Унаслідок відмінностей у фінансовому та економічному потенціалах взаємодія між країнами набуває дедалі більше асиметричного характеру. Невелика група високорозвинених держав відіграє роль провідних суб’єктів глобалізації, а найбільш слабкі члени світової спільноти зазнають значно більших збитків від негативних наслідків глобалізації порівняно з країнами, які захищені власною фінансово-економічною потужністю. Актуальність проблеми та динаміка сучасних міжнародних економічних відносини вимагають постійного реагування на всі зміни в глобальній економіці, поглибленого й уважного вивчення їх причин та наслідків у режимі поточного часу.

Метою навчальної дисципліни є формування розуміння магістрами умов і факторів становлення, механізмів та інструментів функціонування глобальної економіки, усвідомлення власної та колективної інтелектуальної місії для прийняття адаптивних, раціональних креативних управлінських рішень.

Основні завдання полягають у вивченні: природи і закономірностей становлення глобальної економіки; засобів і потенціалу антициклічного регулювання глобальних економічних процесів; механізмів функціонування глобальних ринків; сучасних стратегій конкурентного лідерства глобальних корпорацій; процесів і моделей економічної регіоналізації в глобальних умовах; природного, технологічного та людського ресурсів глобальної економіки; цивілізаційних вимірів глобальних економічних процесів; напрямів і пріоритетів розвитку української економіки в умовах глобалізації.