Анотація навчальної дисципліни

 

Видавнича справа поєднує організаційну, творчо-технічну, виробничо-господарську та промоційну діяльність фізичних і юридичних осіб, зай­нятих створенням, виготовленням та розповсюдженням видавничої про­дукції.

В останні роки, із запровадженням комп'ютерної техніки, відбулися суттєві зміни в технології виготовлення друкарської продукції, що не могло не вплинути й на перерозподіл обов'язків, які віддавна формувалися між видавцями і друкарнями. Так, процес складання та верстання, виготовлення художнього оформлення і виведення на плівки оригінал-макета перейшов від поліграфічного підприємства до видавництва.

У таких умовах важливості набуває вміння спеціалістів адаптувати діяльність видавництв до змін зовнішнього середовища та приймати науково обґрунтовані рішення з метою ведення ефективної організаційної, творчо-технічної, виробничо-господарської та промоційної діяльності. Можливість досягнення цього обумовлюється ґрунтовною фаховою підготовкою майбут­ніх спеціалістів, яка враховує всі аспекти сучасної видавничої справи.

Навчальна дисципліна «Цифровий технологічний друкарський процес (Digital Workflow)» є обов’язковою навчальною дисципліною та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців освітнього рівня перший (бакалаврський), спеціальності 186 «Видавництво та поліграфія» для всіх форм навчання.

Метою викладання навчальної дисципліни Цифровий технологічний друкарський процес (Digital Workflow)» є формування сучасного рівня інформаційної та комп'ютерної культури, набуття практичних навичок роботи на сучасній комп'ютерній техніці та програмному забезпеченні в галузі використання систем Digital Workflow, підготовці кваліфікованих фахівців з реінжинірингу технологічного друкарського процесу на цифровій основі, що володіють основними теоретичними положеннями, методами і практичними прийомами аналізу й оброблення інформації щодо поточного стану технологічного процесу та напрямків його вдосконалення; що вміють професіонально працювати з сучасними програмними продуктами проектування систем digital workflow.

Для досягнення мети поставлено такі основні завдання:

формування компетентностей щодо організації редакційно-видав­ничого процесу;

формування компетентностей щодо художнього і технічного редагування різних видів електронних та друкованих видань;

формування компетентностей щодо прогнозування тенденцій розвитку видавничої галузі.

Об'єктом навчальної дисципліни є редакційно-видавничий процес підготовки різних видів електронних та друкованих видань.

Предметом навчальної дисципліни є змістовні принципи та основні тенденції розвитку видавничої справи.

У процесі навчання студенти здобувають необхідні знання під час лек­ційних занять та виконання лабораторних завдань. Також великого значення у процесі вивчення та закріплення знань набуває самостійна робота студентів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент має:

знати:

технологічні особливості проектування технологічних процесів на основі digital workflow;

основні вимоги до моделювання технологічного процесу, етапи цього процесу та особливості розбудови моделей digital workflow у поліграфії;

інструментарій та технології щодо проектування моделей технологічного процесу взагалі та друкарського технологічного процесу в зокрема;

апаратне та програмне забезпечення щодо реалізації digital workflow у поліграфічному виробництві;

уміти:

користуватися сучасними системами керування технологічним друкарським процесом;

проводити аналіз існуючого стану технологічного процесу поліграфічного підприємства та формувати рекомендації щодо підвищення його ефективності на основі провадження digital workflow;

створювати окремі програмні модулі, що спрямовані на автоматизацію окремих технологічних операції друкарського процесу;

будувати модель технологічного друкарського процесу з використанням сучасного інструментарію проектування систем workflow;

аналізувати специфікації сучасних стандартів щодо digital workflow у поліграфії та використовувати його результати для проектування інформаційних систем для видавничо-поліграфічної галузі.

комунікація:

вміння розуміти, ставити та вирішувати завдання, сформульовані в термінах технологічного процесу;

автономність і відповідальність:

спроможність самостійно приймати обґрунтовані рішення щодо організації технологічного процесу;

спроможність самостійно приймати обґрунтовані рішення щодо технологічного процесу.