Анотація навчальної дисципліни:

У сучасних умовах радикальних реформ ринкового напряму зростає роль трудового законодавства. Вивчення й аналіз сучасного трудового законодавства, що регулює формування ринку праці, організацію і застосування праці найманих працівників є важливою складовою частиною розвитку сучасної правової держави.

Трудове право України є однією з провідних галузей у системі права, яка нарівні з іншими галузями потребує реформування внаслідок змін соціально-економічних відносин, що відбуваються в Україні. У сучасний період відносини в сфері праці регулюються великою кількістю нормативно-правових актів. На жаль не всі ці акти адекватно пристосовані до умов ринкової економіки. Тому останнім часом відмічається зростання порушень трудових прав громадян. Збільшилося число незаконних звільнень працівників, має місце заборгованість із заробітної плати, надання працюючим вимушених неоплачуваних відпусток. Деякі комерційні структури при прийнятті на роботу замість трудових договорів використовують цивільно-правові договори, які регламентуються Цивільним кодексом України, що позбавляє працівників гарантій, передбачених законодавством про працю. Недосконалість чинного трудового законодавства ускладнює процес застосування правових норм, що регулюють трудові відносини та призводить до виникнення значного числа трудових спорів. Тому детальне вивчення трудового права для студентів-економістів має не тільки важливе теоретичне значення, а й практичний сенс для майбутніх фахівців.

Завданнями навчальної дисципліни «Трудове право» є: розширення кола теоретичних знань студентів у сфері правового регулювання трудових відносин; самостійне застосування студентами положень законодавства в галузі забезпечення захисту трудових прав суб’єктів трудових правовідносин; аналіз існуючої судової практики у сфері праці щодо розв’язання спорів між учасниками трудових правовідносин; аналіз змісту нових правових актів; виявлення недоліків у законодавстві, що регулює відносини у сфері праці.

Дисципліна «Трудове право» належить до переліку дисциплін вільного вибору. Вона забезпечує особистий і професійний розвиток студента та спрямована на формування комплексу знань стосовно понятійного апарату трудового права; виникнення, зміни та припинення трудових правовідносин; щодо розуміння засад дисциплінарної та матеріальної відповідальності та шляхів захисту трудових прав в національному та міжнародному вимірі.

Мета навчальної дисципліни:

Метою дисципліни є засвоєння студентами знань про основні інститути трудового права, формування умінь правильного застосування положень нормативно-правових актів щодо відносин у сфері праці та відносин, що тісно пов’язані з трудовими.

Головні завдання навчальної дисципліни полягають у формуванні у студентів системи знань, а також отримання практичних навичок та уявлень, необхідних для розширення кола теоретичних знань у сфері правового регулювання трудових відносин; самостійного застосування студентами положень законодавства в галузі забезпечення захисту трудових прав суб’єктів трудових правовідносин; аналізу існуючої судової практики у сфері праці щодо розв’язання спорів між учасниками трудових правовідносин; аналізу змісту нових правових актів; виявлення недоліків у законодавстві, що регулює відносини у сфері праці.

Предметом навчальної дисципліни є вивчення основних принципів та інститутів трудового права; напрямів правового регулювання трудових та тісно пов'язаних з ними відносин; законодавства, що регулює трудові відносини; вивчення наукових доктрин в сфері трудового права.