Актуальність. Навчальна дисципліна «Методологія наукових досліджень в фінансовій сфері» викладається студентам магістратури першого року навчання.  Призначенням навчальної дисципліни є надання майбутнім фахівцям теоретичної бази, необхідної для подальшого самостійного виконання ними наукових досліджень при підготовці курсової роботи, в процесі дипломного проектування та для оприлюднення  результатів наукових досліджень в фінансовій сфері (в тому числі в сфері митного контролю).

Навчальна дисципліна «Методологія наукових досліджень в фінансовій сфері» належить до обов’язкових дисциплін професійного циклу та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців другого (магістерського) освітнього рівня освітньої програми «Митний контроль». 

Об’єктом навчальної дисципліни є процеси планування, здійснення наукового дослідження та імплементації його результатів.

 Предметом навчальної дисципліни є система загальних та спеціальних принципів, методів наукового пізнання фінансових процесів і явищ, прийомів та інструментарію наукового дослідження, його організації та координації.

Метою викладання даної навчальної дисципліни є формування у студентів системи теоретичних знань, прикладних вмінь і навичок з організації та проведення наукових досліджень в фінансовій сфері (в тому числі митного контролю), здатності до практичного застосування принципів і методів наукової діяльності в своїй роботі.

Для досягнення мети поставлені такі завдання: ознайомлення студентів з особливостями понятійного апарату наукових досліджень та методології їх проведення; поглиблене вивчення методів реалізації наукових досліджень в фінансовій сфері взагалі та в митній справі, зокрема; оволодіння методичними основами планування та організації наукових досліджень; знайомство з інформаційними системами та базами даних, а також інформаційними технологіями досліджень в фінансовий сфері, розвиток практичних навичок щодо використання методології наукових досліджень в процесі підготовки дипломної роботи та наукових публікацій.