Метою криптографії є приховання смислового вмісту повідомлень за рахунок їх спеціального перетворення (шифрування). На відміну від цього, при стеганографії приховується сам факт існування таємного повідомлення або факт передачі його по каналах зв'язку.

Метою навчальної дисципліни  є отримання студентами наступних компетенцій: Здатність аналізувати, розробляти і супроводжувати систему аудиту та моніторингу ефективності функціонування інформаційних систем і технологій, бізнес/операційних процесів в галузі інформаційної безпеки та/або кібербезпеки організації в цілому; Здатність досліджувати, розробляти, впроваджувати та супроводжувати методи і засоби криптографічного та технічного захисту інформації на об’єктах інформаційної діяльності та критичної інфраструктури, в інформаційних системах, а також здатність оцінювати ефективність їх використання, згідно встановленої стратегії і політики інформаційної безпеки та/або кібербезпеки організації. Особливу увагу в курсі приділяють вивченню проблематики аналізу та дослідження методів цифрової стеганографії у сучасному інформаційному просторі, аналізу атак на стеганограмми та оцінки стійкості.

Результатами вивчення даної дисципліни є придбання навичок та принципів побудови, реалізації та застосування стеганографічних систем та протоколів, вміння застосовувати методи, алгоритми та засоби оцінки стеганостійкості та інших якісних показників стеганосистем та стеганографічних протоколів.