Основою розвитку економіки країни є її експортна діяльність, яка дає можливість поглиблювати власну спеціалізацію, експортувати продукцію та отримувати валютну виручку, що дозволяє купувати необхідні країні товари. Збільшення експортної діяльності – це шлях до добробуту країни та усіх її громадян. Сучасна динаміка експорту продукції України протягом останніх років – негативна. На даний час, вітчизняні експортери стикаються з величезними проблемами, які полягають: у посилені жорсткої конкуренції на світових ринках, знаходяться під впливом торгівельних війн та економічних блокад, страждають від прихованого протекціонізму та дискримінації на світових ринках.

Імпорт продукції також є невід’ємною складовою розвитку сучасної країни, який потрібно правильно організувати з метою отримання суттєвих конкурентних переваг (виходячи з спеціалізації країн), за рахунок ефективного відбору імпортерів та товарних груп, а також проведення зовнішньоекономічних розрахунків.

"Міжнародна торгівля та торгівельна політика в умовах глобалізації" – це дисципліна, яка дозволяє студентам поглибити свої знання з сучасного стану та структури міжнародної торгівлі, спеціалізації країн світу та їх участі у міжнародному поділу праці, торгівельної політики країн та їх впливу на національну економіку, тарифних та нетарифних методів регулювання міжнародної торгівлі, прихованого протекціонізму, торгівельних війн, формування кон’юнктури світового ринку, торгівельного, платіжного балансу та коливань курсів валют, стратегій експортоорієнтування та імпортозаміщення, діяльності міжнародних організацій (ВТО, ЮНКТАД та ін.) та інтеграційних об’єднань.

Навчальна дисципліна "Міжнародна торгівля та торгівельна політика" є базовою навчальною дисципліною та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців освітнього рівня "бакалавр" спеціальності 051 "Економіка" всіх форм навчання.

Метою навчальної дисципліни є формування цілісного уявлення про міжнародну торгівлю та інструменти торгівельної політики, що дозволяють поглибити розуміння світових економічних процесів в епоху глобалізації та обґрунтовувати економічні рішення стосовно експорту та імпорту продукції, торгівельної політики країни, а також прогнозування коливань валютних курсів.

Об'єктом навчальної дисципліни є міжнародна торгівля та торгівельні відносини, що реалізуються за умов глобалізації.

Предметом навчальної дисципліни є механізми реалізації міжнародних торгівельних відносин в умовах глобалізації та їх вплив на національні економіки країн.