Зростання відкритості національної економіки, інтенсифікація світогосподарських зв’язків зумовлюють підвищення актуальності та значення знань про  рушійні  сили,  зміст  та  сутність  процесів,  що  відбуваються в міжнародному господарському  середовищі.  Найбільш  узагальненим їх виразом є глобалізація. У свою чергу проявом глобалізації в економічній сфері є формування глобальної економіки. Вона охоплює всі сфери господарської діяльності людини, є результатом переходу спеціалізації та розподілу праці на глобальний рівень. Знання та розуміння об’єктивних передумов, змістовного наповнення, перспектив розвитку глобалізації дозволяє більш ефективно використовувати можливості та уникати загроз, що виникають у результаті розгортання процесів економічної глобалізації.

Навчальна дисципліна "Глобальна економіка" є базовою для фахівців у галузі міжнародного бізнесу, оскільки охоплює основні форми організації та ефективності господарювання на рівні основної структурної ланки міжнародного суспільного виробництва, дає необхідну сукупність теоретичних і практичних знань з управління міжнародною ринковою економікою на сучасному етапі її розвитку в Україні. Програму її вивчення складено відповідно до освітньо-професійної програми і згідно з планом підготовки магістрів.

Метою освоєння дисципліни є оволодіння студентами методичних підходів і методів до вивчення проблем становлення та механізмів функціонування глобальної економіки.