В управлінні економікою як окремого економічного суб’єкта, так і країни в цілому, важливу роль відіграє фінансовий контроль. Отримання статусу країни з ринковою економікою, приєднання України до Світової організації торгівлі, обрання євроінтеграційного вектору руху не лише не применшують роль фінансового контролю, а й висувають нові вимоги до якості та умов його проведення. Належна організація та постановка фінансового контролю створюють передумови для дотримання законності та фінансової дисципліни, запобігання фінансовим правопорушенням під час мобілізації, розподілу та використання централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів, є запорукою збереження та примноження активів держави та суб’єктів господарювання, забезпечення їх ефективного використання. У зв'язку із цим питання ґрунтовного якісного опанування здобувачами навчальної дисципліни "Фінансовий контроль" набуває особливої актуальності.

Метою навчальної дисципліни "Фінансовий контроль" є надання здобувачам вищої освіти знань з теорії і практики здійснення фінансового контролю, опанування способами та прийомами реалізації контрольних процедур та виконання контрольних функцій, застосування заходів впливу за порушення норм законодавства у сфері фінансів, банківської справи, страхування та фондового ринку.

Завданнями навчальної дисципліни є вивчення сутності, завдань і принципів фінансового контролю, завдань і повноважень органів державного фінансового контролю, особливостей здійснення бюджетного, податкового та митного контролю, фінансового контролю на підприємствах та в бюджетних установах, аудиту фінансової звітності та контролю у фінансових установах, здійснення повноважень іншими державними та недержавними органами у сфері фінансового контролю.

Предметом навчальної дисципліни є принципи організації фінансового контролю та основні аспекти методики проведення контрольних дій стосовно різних об’єктів і суб’єктів фінансового контролю на різних рівнях управління фінансами.

Об'єктом навчальної дисципліни є контрольна діяльність уповноважених органів та осіб на макро- та макрорівнях.