В сучасних умовах економічне зростання України залежить від ефективного використання її фінансово-економічного потенціалу. Жодна держава в світі не може успішно розвиватися без належного функціонування фінансової, банківської, податкової, митної та страхової систем, що в значній мірі залежить від рівня професійної підготовки фахівців, які здатні вирішувати актуальні проблеми у фінансовій сфері  З огляду на вищезазначене навчальна дисципліна «Вступ до фаху». потребує широкого впровадження в навчальний процес.

Навчальна дисципліна «Вступ до фаху» належить до обов’язкових навчальних дисциплін професійного циклу  та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців першого освітнього рівня (бакалаврського).

Предметом навчальної дисципліни є  система знань про вищу освіту, основні аспектів професійної підготовки та діяльності майбутніх фінансистів, складові системи організації підготовки фахівців спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» освітнього ступеня «Бакалавр» та характеристику цієї спеціальності.
Завдання навчальної дисципліни полягають у. ознайомлення студентів з організацією навчального процесу в університеті за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування» та поглиблення розуміння основ і сфер професійної діяльності,  у широкому ознайомленні студентів з обраним напрямом в галузі фінансів; формуванні сучасного економічного й фінансово-аналітичного мислення та навичок для подальшого їх використання в опануванні сукупності навчальних дисциплін, що в кінцевому підсумку формують повноцінного фахівця в галузі фінансів, банківської справи та страхування; виробленні критичного ставлення та вміння правильно орієнтуватися та використовувати теоретичні положення фінансової науки та практики для успішного розв’язання поставлених завдань, отримання повноцінної освіти за обраною спеціальністю; набутті вміння орієнтуватися у мінливих умовах у галузі фінансів, а також застосувати отриманні знання при вирішенні конкретних ситуативних завдань, що будуть виникати в процесі навчання за обраною спеціальністю.
 Мета навчальної дисципліни полягає в ознайомленні студентів з основами майбутньої спеціальності та особливостями підготовки кваліфікованих бакалаврів та магістрів у галузі фінансів, банківської справи та страхуванні, змістом та завданнями професійної діяльності у фінансовій сфері; формуванні у студентів комплексного розуміння системи взаємозв’язків у фінансовій системі країни та окремо у сферах професійної діяльності фінансистів