АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ "КОМП'ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ"

Навчальна дисципліна " Комп’ютерні мережі " є обов'язковою та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців першого освітнього рівня "бакалавр" спеціальностей 126 " Інформаційні системи та технології " всіх форм навчання. Вона викладається у другому семестрі бакалаврату в обсязі 150 год. (5 кредитів ECTS), зокрема: лекції – 16 год., лабораторні – 32 год., самостійна робота – 102 год. У курсі передбачено два змістових модулі та дві модульних контрольних роботи. Завершується дисципліна екзаменом.

Метою навчальної дисципліни є надання теоретичних знань, методичних рекомендацій та практичних навичок щодо організації компютерних мереж, розкриття сучасних технологій, понять, методів програмування комп’ютерних мереж та реалізації програм з використанням системних утиліт, алгоритмів роботи із мереженими засобами обробки сигналів, вивчення принципів реалізації системних програм з використанням сучасних технологій програмування.

Об’єктом навчальної дисципліни є технології та засоби організації мережевоїї передачі та обробки інформації із використанням сучасних комп'ютерних мереж для ефективного управління підприємствами та установами.

Предметом навчальної дисципліни є вивчення  навчального  курсу  є  сучасні  принципи  побудови комп’ютерних мереж, їх види, топології, протоколи передачі даних, програмне забезпечення  мережевої  архітектури.

Головне завдання дисципліни – засвоєння основ побудови локальних, корпоративних та глобальних компютерних мереж;  вивчення і реалізація основних алгоритмів та протоколів, покладених в функціонування компютерних мереж; вивчення основних принципів функціонування мережевих пристроїв.

Завдання навчальної дисципліни:

надати теоретичні знання щодо основних принципів функціонування локальних, глобальних та корпоративних мереж;

отримати практичні навички щодо встановлення та налаштування спеціалізованого  програмного забезпечення для управління мережами різного призначення на основі використання відповідних сервісів;

отримати практичні навички моделювання роботи локальних, глобальних та корпоративних мереж та їх сервісів в середовище моделювання Cisco Packet Tracer.

Компетентності

КЗ 2. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях.

КЗ 3. Здатність до розуміння предметної області та професійної діяльності.

КЗ 8. Здатність оцінювати та забезпечувати якість виконуваних робіт.

КС 10. Здатність вибору, проектування, розгортання, інтегрування, управління, адміністрування та супроводжування інформаційних систем, технологій та інфокомунікацій, сервісів та інфраструктури організації.

КС 12. Здатність управляти та користуватися сучасними інформаційно-комунікаційними системами та технологіями (у тому числі такими, що базуються на використанні Інтернет).

КС 3. Здатність до проектування, розробки, налагодження та вдосконалення системного, комунікаційного та програмно-апаратного забезпечення інформаційних систем та технологій, Інтернету речей (ІоТ), комп’ютерно-інтегрованих систем та системної мережної структури, управління ними.

КС 4. Здатність проектувати, розробляти та використовувати засоби реалізації інформаційних систем, технологій та інфокомунікацій (методичні, інформаційні, алгоритмічні, технічні,

КС 5. Здатність оцінювати та враховувати економічні, соціальні, технологічні та екологічні фактори на всіх етапах життєвого циклу інфокомунікаційних систем.

Результати навчання

ПР 3. Використовувати базові знання інформатики й сучасних інформаційних систем та технологій, навички програмування, технології безпечної роботи в комп'ютерних мережах, методи створення баз даних та інтернет-ресурсів, технології розроблення алгоритмів і комп’ютерних програм мовами високого рівня із застосуванням об’єктно-орієнтованого програмування для розв’язання задач проектування і використання інформаційних систем та технологій.

ПР 4. Проводити системний аналіз об’єктів проектування та обґрунтовувати вибір структури, алгоритмів та способів передачі інформації в інформаційних системах та технологіях.

ПР 5. Аргументувати вибір програмних та технічних засобів для створення інформаційних систем та технологій на основі аналізу їх властивостей, призначення і технічних характеристик з урахуванням вимог до системи і експлуатаційних умов; мати навички налагодження та тестування програмних і технічних засобів інформаційних систем та технологій.

ПР 7. Обґрунтовувати вибір технічної структури та розробляти відповідне програмне забезпечення, що входить до складу інформаційних систем та технологій.

ПР 9. Здійснювати системний аналіз архітектури підприємства та його ІТ інфраструктури, проводити розроблення та вдосконалення її елементної бази і структури.