Навчальна дисципліна «Ілюстрування» вивчається студентами спеціальності 186 «Видавництво та поліграфія» усіх форм навчання протягом третього семестру і є методологічною і методичною основою для опанування студентами предметної області створення ілюстрацій для друкованих та електронних видань.

Навчальна дисципліна належить до групи вибіркових дисциплін і забезпечує підготовку студентів до майбутньої професійної діяльності в умовах сучасного розвитку друкованих та електронних видань. Подальший розвиток ідеї дисципліни набувають у дисциплінах «Основи композиції та дизайну», «Видавнича справа та технічне редагування» тощо. Навчальна дисципліна забезпечує підготовку студентів до майбутньої професійної діяльності в умовах розвитку друкованих та електронних видань. Навчальна дисципліна готує студентів до вивчення взаємопов'язаних професійно-орієнтованих і спеціальних питань друкованих та електронних видань, до використання отриманих знань при підготовці курсових, кваліфікаційних робіт, дипломних проектів, при розв’язанні практичних задач.

Програму навчальної дисципліни розроблено відповідно до кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Метою викладання навчальної дисципліни є:

надання студентам необхідних знань щодо технік створення ілюстрацій;

надання студентам необхідних знань щодо методик створення ілюстрацій;

надання студентам необхідних знань щодо стилів створення ілюстрацій;

викладення студентам знань про властивості матеріалів та інструментів створення ілюстративного матеріалу;

формування у студентів комплексу знань та вмінь, які допоможуть їм в майбутньому самостійно створювати високоякісні ілюстрації;

вивчення можливостей і отримання практичних навичок з використання комп'ютерної техніки для створення скетчів;

вивчення можливостей і отримання практичних навичок з використання комп'ютерної техніки для створення колажів;

вивчення можливостей і отримання практичних навичок з використання комп'ютерної техніки для створення цифрових ілюстрацій.

Завдання навчальної дисципліни - оволодіння навичками створення ілюстрацій для різних видів друкованих видань, обрання колірної гами видання та створення цифрових ілюстрацій.

Предмет навчальної дисципліни – техніки створення класичних та цифрових ілюстрацій; способи використання інструментів і матеріалів для створення класичних ілюстрацій; програмне та апаратне забезпечення для створення цифрових ілюстрацій; методика створення ілюстрацій, що забезпечують навчальний процес.

Для індивідуалізації навчання студентам видаються диференційовані індивідуальні завдання до лабораторних занять, а також завдання для самостійної роботи.

Навчальна дисципліна «Ілюстрування» є забезпечуючою для багатьох курсів та курсових проектів, адже якісний графічний матеріал є невід‘ємною частиною будь-якого мультимедійного та поліграфічного видання.