Демографічне прогнозування є однією з основних суспільних наук, вона розглядає закономірності відтворення та міграції населення, розвиток та функціонування соціально-демографічних груп та зміни кількісних параметрів народонаселення залежно від еволюції конкретно-історичних умов існування поколінь.

Раціональне використання методології демографічного прогнозування на управлінському рівні дозволяє ефективно проводити соціальний моніторинг розвитку території різного рівня, модулювати розвиток соціально-демографічних, етнічних та соціально-професійних груп населення, корегувати дані соціологічних досліджень та їх результатів.

Удосконалення демографічної політики потребує розгляду проблем визначення джерел інформації щодо населення та демографічних процесів; чисельності та структури населення; природного руху населення та його показників; механічного руху населення та його показників; відтворення населення та його показників; принципів демографічного прогнозування та напрямків демографічної політики. Створення ефективного механізму управління демографічними процесами є важливою складовою структурної трансформації економіки, що обумовило актуальність розроблення і впровадження навчальної дисципліни в програму підготовки фахівців.

Метою викладання цієї навчальної дисципліни є формування у здобувачів системи знань та комплексу компетентностей щодо: вивчення законів природнього відтворення населення, ознайомлення з базовими основами демографії, уявлення про головні демографічні закономірності та концепції, виявлення особливостей територіальної специфіки народонаселення, визначення сучасних тенденцій розвитку демографічних процесів та особливостей політики народонаселення у світі та Україні, вивчення основ соціально-демографічного прогнозування.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

формування навичок у студентів щодо аналізу демографічних процесів та демографічних обставин;

визначити тенденції та фактори основних демографічних процесів;

визначити основні засоби розробки демографічних прогнозів;

ознайомитись із засобами та напрямками демографічної політики;

визначити особливості демографічної ситуації та тенденції її розвитку у світі та в Україні.

Об’єктом навчальної дисципліни є процеси народжуваності, смертності, шлюбності, розлучення, мертвонародженості, міграції та відтворення населення.

Предметом навчальної дисципліни є теоретичні підходи та практичні рекомендації щодо ефективного виконання демографічного аналізу.

Компетентності: здатність здійснювати облік статевої, вікової, сімейної та шлюбної структури населення; здатність здійснювати оцінку подій природного та механічного руху населення; здатність використовувати інструментарії для виконання демографічного прогнозування.