Актуальнысть. Логістика представляє собою науково-практичний напрямок, безпосередньо пов'язаний з пошуком нових можливостей підвищення ефективності матеріальних потоків. Митна логістика існує поряд із зовнішньоекономічним обігом. Логістична система повинна враховувати й узгоджувати процеси руху товарів через митний кордон України від укладання зовнішньоекономічних контрактів до митного оформлення зовнішньоекономічних операцій, значно прискорювати цей процес, а також бути основою при подальшому стратегічному прогнозуванні та плануванні. Зростаючий інтерес до логістики в Україні зумовлює необхідність підготовки висококваліфікованих спеціалістів.

Об’єктом навчальної дисципліни є логістичні процеси та системи. 

Предметом навчальної дисципліни є загальні принципи і закономірності формування систем та методи системного аналізу, що застосовуються при розв’язання складних проблем економічного характеру, віднесених до митної логістичної діяльності підприємства та зовнішнього середовища.

Мета навчальної дисципліни: формування у студентів компетентностей щодо митної логістики, організації та планування взаємодії з митними органами.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання: вивчення сутності, функцій та ролі митної логістики у ринковій економіці; еволюційного розвитку митної логістики; видів логістичних систем; суб’єктів логістичної діяльності; характеристик ланцюгів поставок; особливостей митного оформлення експортно-імпортних операцій.

Низку теоретичного матеріалу студентам необхідно вивчити, використовуючи рекомендовану літературу, конспекти лекцій та записи практичних і семінарських занять, методичні вказівки та посібники для вивчення матеріалу навчальної програми. З метою розширення знань студентів з дисципліни «Митна логістика» навчальними планами передбачається певний обсяг годин на самостійну роботу. Це сприяє вивченню теоретичного матеріалу, розвитку здібностей студентів до самостійного прийняття рішень щодо створення схем логістичного управління товарними потоками, що переміщуються між державами.

Навчальна дисципліна «Митна логістика» належить до базових навчальних дисциплін професійного циклу.

Компетентності:  За результатом вивчення курсу "Митна логістика" студенти повинні:

знати: нормативно-правову базу митного законодавства України; теоретичні, організаційні, методологічні та методичні засади митної логістики; основу та складові митної системи; основи управління підтримуючими складовими (потужності, запаси, склади тощо) логістичного менеджменту підприємства; умови функціонування митно-ліцензійних складів.

вміти: використовувати теоретичні знання та практичні навички щодо митної логістики; організовувати та планувати взаємодію з митною системою, спрямувати рух товарів до  проходження процедур митного контролю; здійснювати розрахунки та оптимізацію митно-логістичних витрат.

володіти навичками: оформлення експортно-імпортних операцій; митного оформлення товарів і транспортних засобів; митного контролю товарів і транспортних засобів; комплексного дослідження ринку;  логістичного дослідження; оцінки конкурентоспроможності підприємства, конкурентоспроможності товарів, які пропонуються на ринок.

здатен продемонструвати: вміння приймати виважені управлінські рішення за основними напрямками організації митно-логістичних процесів; вміння використовувати логістичних сканерів при митному оформленні товарів; вміння користуватися сучасними програмними продуктами для оформлення експортно-імпортних операцій; вміння управляти потоками митної переробки вантажів.