Навчальна дисципліна «Міжнародні відносини та світова політика» є важливою ланкою у циклі соціально-гуманітарної підготовки студентів економічного профілю. «Міжнародні відносини та світова політика» розглядається як наукова дисципліна, в центрі уваги якої вивчення взаємодії держав, міжурядові організації, міжнародні неурядові організації, транснаціональні корпорації та інші учасники світового політичного процесу. Аналізується комплекс взаємозв'язків між ними. Вивчаються основні чинники, що впливають на формування світових політичних процесів та місце України в глобальній матриці світової політики.

Метою викладання навчальної дисципліни «Міжнародні відносини та світова політика» є отримання початкових цілісних уявлень про складний і суперечливий, але єдиний і нерозривній процес розвитку сучасної світової політичної системи на основі вивчення основних концепцій і підходів, а також ключових проблем існуючих в світовій політиці. Викладання даної навчальної дисципліни формує у студентів систему знань про базові структури та суб’єкти, глобальні або стратегічні напрямки, найважливіші закономірності та принципи життєдіяльності, функціонування і еволюції сучасної світової спільноти в контексті еволюції міжнародних відносин.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

визначення актуальних проблем розвитку сучасних міждержавних відношень; тлумачення причинно-наслідкових зв’язків у міжнародних відносинах;

вивчення природи і сутності міжнародних відносин як явища суспільного життя та базових уявлення про світову політику і навичок аналізу світових політичних процесів і міжнародних відносин через розуміння становлення і розвитку даної наукової дисципліни.

Об’єктом навчальної дисципліни є суспільство у тій особливій сфері його життя, що пов’язана з відносинами між народами та державами.

Предметом навчальної дисципліни є вивчення закономірностей міжнародних відносин як цілісної системи; аналіз світової і міжнародної політики, зовнішньої політики окремих держав; аналіз тенденцій розвитку світового політичного процесу.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

знати ключові поняття світової політики і віхи становлення теорії міжнародних відносин;

логіку глобальних процесів у розвитку системи міжнародних відносин їх історичну, економічну і правову обумовленість.

вміти:

вміти аналізувати події міжнародного масштабу і формулювати власну аргументовану думку по всьому колу питань, що розглядаються;

здійснювати тлумачення причинно-наслідкових зв’язків у міжнародних відносинах та світової політики, аналізувати роль суб’єктивних факторів