Дисципліну «Соціальна та економічна історія України» вивчають студенти всіх напрямів підготовки всіх форм навчання згідно з навчальним планом підготовки фахівців освітнього ступеня «бакалавр». У програмі визначено основні завдання, професійні компетентності, запропоновано тематичний план навчальної дисципліни та її зміст за модулями та темами, вміщено плани лекцій та практичних занять та систему оцінювання знань студентів.

Метою навчальної дисципліни є формування у студентів цілісного уявлення про соціальну та економічну історію України, її специфіку у період від найдавніших часів до сьогодення.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

-              визначення і оволодіння системою понять та категорій;

-              набуття навичок пошуку інформації, що стосується соціально-економічного розвитку України;

-              засвоєння масиву інформації, що стосується соціальної та економічної історії України, аналіз різноманітних фактів і явищ, формування власних поглядів і презентація їх в усній і письмовій формах;

-              аналіз та узагальнення причин та наслідків історичних явищ;

-              розкриття особливостей соціально-економічних процесів на різних етапах української історії в різних її регіонах.

Професійні компетентності, які отримують студенти після вивчення навчальної дисципліни:

-              виявляти історичні корені сучасних явищ, які відбувалися на українських землях у різні історичні епохи;

-              застосовувати знання щодо, соціальних трансформацій і економічних змін, які відбувалися на українських землях у різні історичні епохи;

-              застосовувати набуті вміння щодо виявлення причинно-наслідкових явищ у подіях минулого та формування цілісного погляду на людину, суспільство.