Умови господарювання сучасних підприємств висувають нові завдання перед їх керівництвом. Усе більшого розвитку набуває малий та середній бізнес, що вимагає нових знань, насамперед, щодо маркетингових, операційних та організаційних аспектів підприємництва, особливо в сфері інформаційних технологій.

У зв'язку з розвитком комп'ютерних інформаційних систем і технологій виникає необхідність застосування нових форм та підходів щодо розвитку інноваційного бізнесу саме у сфері інформаційних технологій. Перехід від аутсорсингової та сервісної моделі бізнесу до продуктової потребує від менеджменту сучасних вітчизняних ІТ-компаній нових креативних підходів щодо провадження моделей інноваційного підприємництва.

Актуальність та необхідність вивчення дисципліни зумовлена як процесами інтеграції України у світове співтовариство, так і необхідністю подальшого розвитку інформаційного суспільства. У середовищі професійних кадрів відчувається гостра нестача інноваційних підходів до підприємництва. Практична спрямованість навчальної дисципліни «Інновації та підприємництво» зумовлена потребою в опануванні світового досвіду розробки, аналізу, впровадження та управління інноваційними ідеями в сфері розробки інформаційних систем та програмного забезпечення.