Дисципліна «Фінанси» є базовою навчальною дисципліною професійного циклу для підготовки бакалаврів. Її вивчення ґрунтується на засвоєнні економічних дисциплін та оволодінні загальною теорією фінансів.
Значну роль у структурі ринкових відносин відіграють фінанси як частина ринкових відносин і водночас важливий інструмент реалізації державної політики. Держава використовує фінансову систему як інструмент реалізації соціально-економічної політики, адже він відображає складну систему перерозподільних відносин у суспільстві, охоплює практично кожну юридичну та фізичну особу. Саме це визначає мету курсу – формування у студентів системи знань із теорії фінансів, засвоєння закономірностей їх функціонування на  мезо- макро- і мікрорівнях як теоретичної основи фінансової політики і розвитку фінансової системи.


Об’єктом вивчення є система економічних відносин у процесі перерозподілу та перерозподілу ВВП держави.

Предметом є взаємодія ланок фінансової системи держави в процесі формування централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів.

Професійні компетентності якими мають володіти студенти після вивчення навчальної дисципліни :

аналізувати стан та пріо­ритетні напрямки розвитку фінансових відносин;

організовувати ефективну взаємодію структурних елементів фінансо­вої системи;

розробляти плани опти­мізації процесу перерозподілу фінансо­вих ресурсів та заходи із пі­двищення ефективності реалізації фінансових відносин;

розробляти плани діяльності підприємства в цілому та його окремих підрозділів із метою забезпе­чення його ефективної діяльності.