Анотація навчальної дисципліни «Українська мова як іноземна»

Програма навчальної дисципліни «Українська мова як іноземна» розроблена для здобувачів ступеня філософії третього освітньо-наукового рівня.

Метою викладання навчальної дисципліни є забезпечити розвиток мовленнєвих умінь аспірантів в усній та письмовій формах для ефективного використання української мови в професійних та академічних сферах комунікації.

Завдання:

сприяння адаптації іноземних аспірантів до життя й навчання в умовах українськомовного середовища;

поглиблення знань аспірантів про норми української літературної мови та їх ефективне використання у соціокультурній, науковій і фаховій сферах комунікації; в комунікативних актах згідно з певними інтенційними програмами, вимогами до мовленнєвої діяльності;

розвиток мовнокомунікативної, мовнотермінологічної компетенцій аспірантів;

удосконалення навичок та вмінь реферативного читання наукових і професійно зорієнтованих текстів;

збагачення словникового запасу аспірантів фаховою лексикою;

удосконалення професійних знань культури усного та писемного наукового мовлення;

формування навичок змістового та мовного оформлення наукового тексту.

Контент навчальної дисципліни «Українська мова як іноземна» для здобувачів ступеня філософії визначається понятійним міжпредметним зв’язком між курсом української мови як іноземної та загальноосвітніми дисциплінами підготовки докторів філософії («Методологія і організація наукових досліджень», «Філософія науки», «Іноземна мова»).

Об’єктом дисципліни є розвиток у здобувачів ступеня філософії комунікативної компетентності в усній та письмовій формах для забезпечення ефективного спілкування українською мовою в академічному, науковому і професійному середовищі.

Предметом вивчення сучасна українська літературна мова з урахуванням адаптаційного, соціокультурного, комунікативного, загальнонаукового і фахового компонентів, представлених основними видами мовленнєвої діяльності інокомунікантів.