Європейський вибір України відкриває нові перспективи співробітництва з розвинутими країнами, надає можливості економічного розвитку, зміцнення позицій України у світовій системі міжнародних відносин, це – найкращий спосіб реалізації національних інтересів. Широке впровадження новітніх наукових та інформаційних технологій у виробничі й торговельні процеси зумовлює наповнення сучасного ринку безліччю продукції, асортимент якої постійно оновлюється, розширюється та змінюється. Технологічний, інноваційний, організаційний та інфраструктурний розвиток сфери міжнародної торгівлі, збільшення експортно-імпортних операцій  зумовлюють потребу, що постійно зростає, в унікальних фахівцях – товарознавцях-експертах та товарознавцях-декларантах. Здійснення експертизи в галузі державної митної справи є дуже важливим питанням, що постає з практичних потреб проведення митного контролю.

Під час опанування дисципліни "Експертиза товарів в митній справі" у студентів як майбутніх фахівців формується системи знань з експортної стратегії України та споживчої політики ЄС, розуміння методології, методів і засобів управління якістю товарів, вони набувають практичних навичок проведення процедури товарознавства та експертизи послуг, інспекційного контролю, експертизи в міжнародній торгівлі і митній справі, а також вчяться  знаходити можливі шляхи вирішення поставлених проблем, а також розвивати навички творчої праці та самостійного мислення.

Програму навчальної дисципліни розроблено у відповідності до вимог стандарту вищої освіти на базі освітньо-професійної програми підготовки магістра. Враховано рекомендації щодо компетентністно-орієнтованого підходу до навчального процесу.

Необхідним елементом успішного засвоєння навчального матеріалу дисципліни є самостійна робота студентів з економічною літературою, нормативними актами та статистичними довідниками.

Мета навчальної дисципліни: формування у студентів системи теоретичних основ організації, планування та методики здійснення експертизи товарів під час митного та податкового контролю.

Для досягнення мети поставлені такі завдання: вивчення змісту організації при здійсненні контрольних заходів у сфері зовнішньоекономічної діяльності; засвоєння методичних прийомів та способів дослідження операцій зовнішньоекономічної діяльності; набуття практичних навичок класифікації та оцінки товарів, оформлення відповідних документів.