Глобалізаційні й інтеграційні тенденції світової економіки вимагають відповідних змін векторів митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), зокрема зовнішньої торгівлі (ЗТ). Ефективною може вважатися така митно-тарифна політика держави, орієнтирами якої є, з одного боку, захист національного товаровиробника, а з іншого – забезпечення конкурентних позицій вітчизняної економіки на світовому ринку та динамічного розвитку ЗТ.

Особливої актуальності питання митно-тарифного адміністрування набувають у світлі запланованої на вересень 2014 р. імплементації торгової частини (політична частина підписана 21 березня 2014 р.; економічна – 27 червня 2014 р.) Угоди між Україною і ЄС. Економічною частиною Угоди передбачені економічна інтеграція України з ЄС і створення всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Необхідність забезпечення балансу між ефективним митним контролем та сприянням міжнародній торгівлі відзначається у багатьох міжнародних угодах (Міжнародна конвенція про спрощення і гармонізацію митних процедур (Кіотська конвенція) від 18.05.1973 р. [1], Рамкові стандарти безпеки та полегшення всесвітньої торгівлі ВМО від 01.06.2005 р. [2], Угода СОТ про спрощення процедур торгівлі від 07.12.2013 р. [3], Митний кодекс Європейського Союзу 2016 р. [4] тощо).

Митна політика є ефективним інструментом забезпечення перш за все економічних інтересів держави. Її завдання, характер, механізми й особливості провадження у значній мірі визначаються стратегічними цілями країни для побудови конкурентної національної економіки. Застосування різноманітних митних інструментів забезпечує захист національних інтересів держави.

Митно-тарифне адміністрування та контроль є однією з найважливіших ознак держави та необхідною умовою її існування, адже винятково за рахунок податків і зборів створюється більша частина грошових фондів, необхідних для функціонування держави. Тому одним із основних завдань податкової та митної політики повинно стати формування такої моделі правового впливу на відносини, які виникають у зв’язку із встановленням, нарахуванням і сплатою митних платежів, яка дозволила б збалансувати публічні та приватні інтереси різних учасників економічних відносин, забезпечуючи виконання органами публічної влади своїх законодавчо визначених функцій у найбільш ефективний і мінімально затратний спосіб, при мінімальних перевірках та виключенні порушень права приватної власності, що негативно впливає на розвиток економіки.

Відносини щодо встановлення, запровадження та адміністрування митних платежів, а також відносини, які мають місце у процесі здійснення митного контролю, оскарження актів фіскальних органів, дій їх посадових осіб та притягнення до відповідальності за вчинення митних правопорушень, є складовими правовідносин, які виникають на основі компетеційних норм. Сплата митних платежів є і буде соціальним обов’язком, який випливає з права приватної власності. Особливістю таких процесів, що мають примусовий характер через вилучення частини доходів, є протидія платників податків – суб’єктів ЗЕД, яка виражається в ухиленні від оподаткування, контрабанді та вчиненні інших правопорушень.

Вивчення навчальної дисципліни «Митно-тарифне адміністрування та контроль» обумовлене необхідністю формування у майбутніх фахівців системи знань з організації та функціонування митної системи на макрорівні як особливої форми суспільних відносин, підсистеми економічного базису, набуття практичних навичок у розбудові митної політики держави та дослідження теоретичних основ і практичної реалізації питань організації митної діяльності на мікрорівні як базової сфери зовнішньоекономічної діяльності країни.

 

Мета навчальної дисципліни: формування компетентностей з теорії митно-тарифного адміністрування та контролю, засвоєння закономірностей їх функціонування на макро- і мікрорівнях як теоретичної основи митної політики і розвитку митної системи.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання: вивчення сутності, функцій та ролі митної діяльності у ринковій економіці; закономірностей їх еволюційного розвитку; теоретичних аспектів здійснення митно-тарифного адміністрування та контролю; засад функціонування фінансової системи держави.

Предметом навчальної дисципліни є відносини щодо встановлення, запровадження та адміністрування митних платежів, а також відносини, які мають місце у процесі здійснення митного контролю, оскарження актів фіскальних органів, дій їх посадових осіб та притягнення до відповідальності за вчинення митних право-порушень.