Актуальність. Трудові ресурси як об'єкт управління є важливим чинником суспільного розвитку. Управління трудовими ресурсами на сучасному етапі розвитку передбачає визначення нових методів і форм регулювання процесів ефективного формування, розподілу і використання трудових ресурсів на макрорівні і на рівні підприємств. Удосконалення управління трудовими ресурсами потребує розгляду проблем розвитку ринку праці, створення правового, науково-методичного і ресурсного забезпечення використання трудових ресурсів, управління демографічними процесами, формування загальноосвітнього і професійного рівня трудових ресурсів та умов ефективного їх використання. Це окреслює важливість питань управління трудовими ресурсами як теоретичних знань, опрацювання студентами заходів вдосконалення системи управління трудовими ресурсами, регулювання зайнятості, планування ресурсів праці, підвищення ефективності використання трудових ресурсів. Створення ефективного механізму управління трудовими ресурсами є важливою складовою структурної трансформації економіки, що обумовило актуальність розробки і впровадження навчальної дисципліни в програму підготовки студентів спеціальності 073 "Управління навчальним закладом".

Метою викладання даної навчальної дисципліни є формування системи знань з теорії та практики регулювання процесів відтворення і використання трудових ресурсів.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

освоєння  теоретичних аспектів та основних категорій управління трудовими ресурсами;

освоєння основних напрямів управління трудовими ресурсами;

оволодіння навичками самостійного пошуку резервів підвищення ефективності використання трудових ресурсів та розробки пропозицій щодо їх реалізації.

Об’єктом навчальної дисципліни є процес формування, використання та розвитку трудових ресурсів.

Предметом навчальної дисципліни є процеси відтворення і використання трудових ресурсів та система управління трудовими ресурсами.

У процесі навчання студенти отримують необхідні знання під час лек­ційних занять та виконання практичних завдань. Найбільш складні питання винесено на розгляд і обговорення під час семінарських занять. Також велике значення в процесі вивчення та закріплення знань має самостійна робота студентів. Усі види занять розроблені відповідно до кредитно-трансферної системи організації навчального процесу.

Компетентності: Розробляти та формувати механізм розвитку трудових ресурсів; Володіти методами ефективного регулювання процесів управління трудовими ресурсами; Здійснювати оцінку показників використання трудових ресурсів.