Фінанси є важливим економічним інструментом втручання держави у процеси розширеного відтворення, розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту. Використовуючи їх, держава може активно впливати на економічний і соціальний розвиток країни як у позитивному, так і в негативному плані. Будучи об'єктивними за своєю суттю, вони значною мірою залежать від суб'єктивних дій політичних сил, що перебувають при владі. Нині в Україні у сфері публічних фінансів концентруються найгостріші проблеми економічного і соціального життя держави. Це бюджетний дефіцит і державний борг, оподаткування та ефективність видатків бюджету, стан місцевих фінансів, проблеми міжбюджетних відносин тощо.

Публічні фінанси є сферою діяльності, що заслуговує на уважне вивчення внаслідок важливості її для загальної освіти студента, а також як однієї із навчальних дисциплін підготовки магістрів.

Дисципліна "Публічні фінанси" посідає важливе місце у навчальному процесі, оскільки надає методологічні, методичні знання, допомагає сформувати практичне вміння щодо аналізу, оцінки і розробки заходів щодо ефективного управління фінансовою системою держави з метою забезпечення сталого розвитку.

Вивчення дисципліни "Публічні фінанси" сприятиме підвищенню рівня загальноекономічної підготовки студентів, формуванню у них навичок науково-аналітичного опрацювання проблем з позицій публічних інтересів.

Навчальна дисципліна "Публічні фінанси" вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців освітнього ступеня "магістр" всіх форм навчання.

Метою викладання даної навчальної дисципліни є засвоєння теоретичних знань та формування професійних компетентностей щодо використання методів та інструментарію управління публічними фінансами .

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання: засвоєння сутності, функцій та ролі публічних фінансів як складової фінансової системи держави; змісту державної фінансової політики та механізму її реалізації; організаційних основ управління публічними фінансами; нормативно-правових засад функціонування публічних фінансів; теоретичних засад та особливостей функціонування основних елементів системи публічних фінансів України.

Об'єктом навчальної дисципліни є фінансові відносини на макро- і мезорівнях, особливості їх розвитку на сучасному етапі.

Предмет пізнання становлять: закономірності у сфері фінансових відносин, роль публічних фінансів в соціально-економічній перебудові суспільства на шляху реформування країни; сукупність заходів, що забезпечують використання фінансів як одного з дійових важелів економічної політики держави.

Професійні компетентності, які отримують студенти після вивчення навчальної дисципліни:

здатність розробляти прогнозні та програмні документи економічного і соціального розвитку держави та регіонів;

здатність прогнозувати наслідки реалізації програм економічного та соціального розвитку держави та регіонів;

здатність організовувати виконання завдань щодо здійснення регуляторного впливу держави на фінансові відносини з метою досягнення економічної раціональності.