Актуальність. Розвиток ринкових відносин в економіці України й формування конкурентного середовища об'єктивно вимагають упровадження нових підходів до управління податковими витратами на підприємстві. Нерівномірність і суттєвість рівня податкового навантаження, наявність "тіньового" сектору економіки призводить до диспропорційності конкурентних засад, зниження фінансово-економічних показників підприємства й економіки держави в цілому. В сучасних умовах першочергового значення набуває впровадження в діяльність підприємств податкового планування – системи заходів підприємства, спрямованої на максимальне використання можливостей чинного законодавства з метою законної оптимізації податкових платежів.

Навчальну дисципліну "Податкове планування та мінімізація податкових ризиків" віднесено до групи базових дисциплін підготовки спеціалістів і магістрів зі спеціальності 071 Облік і оподаткування. Вона є невід'ємною частиною циклу економічних дисциплін, необхідних робітникам економічних підрозділів підприємств незалежно від форми власності та організаційно-правової форми господарювання та робітникам контролюючих органів.

Метою викладання даної навчальної дисципліни є формування знань і навичок стосовно обґрунтування господарських рішень із урахуванням факторів оптимізації податків та податкових ризиків.

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання:

вивчення теоретико-організаційних засад податкового планування;

засвоєння основних принципів обґрунтування господарських рі-шень із урахуванням факторів оптимізації податків та податкових ризиків; набуття навиків самостійного складання проекту податкового планування.

Об'єктом навчальної дисципліни є процес податкового планування на підприємстві.

Предметом навчальної дисципліни є теоретичні та практичні засади здійснення процесу податкового планування на підприємстві.

Вивчення даної навчальної дисципліни студент розпочинає, про-слухавши більшість навчальних дисциплін гуманітарного та профе-сійного циклів. Теоретико-методологічною базою вивчення цієї дисцип-ліни є такі навчальні дисципліни, як: "Державне регулювання економіки", "Макроекономіка", "Система оподаткування", "Податковий облік та звіт-ність". У свою чергу, знання з даної дисципліни забезпечують успішне засвоєння таких навчальних дисциплін, як: "Адміністрування податків", "Податковий контроль", "Оподаткування виплат з оплати праці", "Сучасні проблеми оподаткування", а також виконання тренінгів, міждисциплінар-них комплексних курсових робіт, бакалаврських і магістерських диплом-них робіт.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

теоретичні основи, науково-поняттєвий та категоріальний апарат податкового планування на підприємстві;

сучасні принципи та методи податкового планування;

види та етапи податкового планування;

методику податкового планування;

методику обґрунтування господарських рішень з урахуванням факторів оптимізації податків і податкових ризиків;

методичний підхід до складання проектів податкового планування;

вміти:

розраховувати показники податкового навантаження на підприємство;

складати проекти податкового планування з податку на прибуток для конкретних умов господарювання;

складати проекти податкового планування з ПДВ для конкретних умов господарювання;

складати проекти податкового планування з інших податків та зборів для конкретних умов господарювання;

визначати податкові ризики за альтернативними проектами податкового планування;

складати податковий календар і податковий план з урахуванням здійсненних заходів податкового планування.