Світові економічні тренди демонструють об’єктивну необхідність забезпечення інноваційності розвитку підприємництва як передумови його виживання у глобальному конкурентному середовищі. Для вітчизняних суб’єктів підприємництва забезпечення інноваційного розвитку є, по суті, єдиною передумовою їх виживання та потенційного виходу на світові ринки. У цьому контексті мова йде не лише про технологічні чи продуктові інновації, які в силу нестачі ресурсного забезпечення діяльності становлять неабиякі проблеми щодо реалізації, але й про управлінські, маркетингові та організаційні інновації. Саме такий вид інновацій може стати не лише дієвою передумовою для їх стійкого розвитку, але й каталізатором до нарощення усіх складових інноваційного потенціалу, що в майбутньому забезпечить комплексний інноваційний розвиток підприємництва. Таким чином, вибір інструментів і засобів, які використовуються для забезпечення інноваційного розвитку, набуває особливого значення, підвищуючи ціну економічних і соціальних наслідків рішень і дій, що ухвалюються для їх реалізації. Тому підприємниці повинні вміти чітко визначати основні параметри інноваційної політики та оптимізувати інноваційні управлінські схеми, включаючи моніторинг, контроль, оцінку результатів, попередження негативних наслідків.

Сучасні дослідження показують, що банки є найважливішим джерелом зовнішнього фінансування для підприємства. Однак залежність від банківського фінансування може призвести до ряду проблем, адже борговий капітал не може довго чекати та термін кредиту рідко перевищує 3-5 років. В таких умовах переваги венчурного – трепеливого і ризикового - капіталу як джерела фінансування більш ніж очевидні, оскільки динамічно розвивається підприємство може отримати венчурні інвестиції тоді, коли інші джерела фінансування недоступні.

Таким чином, дисципліна «Венчурне інвестування» орієнтована на формування базових знань з особливостей венчурного інвестування як діяльності перспективної в нинішніх складних економічних умовах.