На нашій планеті розігрується шахова партія, у якої немає початку і кінця. Вона поділена на тисячі періодів, етапів і ходів. А ось гравців завжди набагато менше, ніж глядачів на трибунах. Час іде, минають століття, але кількість гравців рідко перевищує число пальців однієї руки, хоча країн, блоків і союзів куди більше. Однак не можна плутати фігури, розставлені на шахівниці, і гросмейстера, який ними грає. За світовій політичній шахівницею завжди кілька гравців, а на ній величезна маса фігур і пішаків. Вивчення цієї дисципліни дасть відповідь студентам хто в цьому глобальному світі фігури, а хто пішаки і дозволить зрозуміти закономірності розвитку сучасних геополітичних процесів.

Метою викладання даної навчальної дисципліни є формування системи знань про базові структури та суб’єкти, глобальні або стратегічні напрямки, найважливіші закономірності та принципи життєдіяльності, функціонування і еволюції сучасної світової спільноти; опанування не лише просторово-географічного (територіального) аспекту політики тієї чи іншої держави або групи держав, але й масштабів, параметрів, правил і норм поведінки як світової спільноти у цілому, так і окремих держав, союзів, блоків у загальносвітовому контексті.

Об’єктом навчальної дисципліни є сукупність географічних, політичних, соціальних, матеріальних та моральних ресурсів держави, які становлять той потенціал, використання якого дає їй можливість досягти своїх цілей на міжнародній арені.

Предметом навчальної дисципліни є система знань про найважливіші закономірності і принципи життєдіяльності, функціонування та еволюцію сучасної світової спільноти в контексті геополітичного простору.