Злочинна шахрайська діяльність окремих осіб чи спеціально організованих груп, спрямована на посягання на власність, суттєво зростає  в умовах динамічного розвитку інформаційних систем, комп’ютерних та інтернет-технологій. На сьогоднішній день важко назвати сферу, яку б шахраї обійшли стороною: під їх прицілом перебувають банківська система та ринок страхування, реальна економіка та публічні фінанси. Найбільш уразливою категорією осіб, що потерпає від дій зловмисників, лишаються також пересічні громадяни. Постійне удосконалення технологій, якими оперують злочинці, використання нових, нетрадиційних способів їх здійснення вимагає цілеспрямованого вивчення даної практики, тим більше, що чинне законодавство суттєво відстає від криміногенних реалій та не забезпечує повноцінного захисту прав та інтересів як самої держави, так і суб’єктів господарювання та фізичних осіб.

Навчальна дисципліна "Протидія фінансовим шахрайствам" є вибірковою навчальною дисципліною та вивчається згідно з навчальним планом підготовки фахівців освітнього ступеня "магістр" за усіма спеціальностями.

Об’єктом вивчення є процес вчинення фінансових шахрайств у різних сферах економічної діяльності та ефективні способи протидії їм.

Предметом дисципліни є теоретичні та методичні засади вчинення фінансових шахрайств.

Метою вивчення навчальної дисципліни є формування у майбутніх фахівців теоретичних знань щодо сутності фінансових шахрайств та особливостей їхнього прояву у різних сферах економічної діяльності, опанування практичними способами протидії злочинним діям шахраїв.

Завдання навчальної дисципліни – вивчити:

характерні особливості, форми та види шахрайств;

обставини, що обумовлюють вчинення шахрайств;

особливості вчинення шахрайств у банківській та страховій сферах;

специфіку прояву шахрайських дій в діяльності підприємств;

корупційні методи шахраїв у бюджетно-податковій сфері;

основні підходи до фальсифікації фінансової звітності;

технології заволодіння коштами способом фінансової піраміди;

способи протидії фінансовим шахрайствам;

види відповідальності за вчинення фінансових шахрайств.

Результатом опанування дисципліни є формування предметних, професійних, когнітивних та особистих компетентностей студентів:

Здатність аналізувати та робити оцінювання вітчизняного і зарубіжного досвіду становлення і розвитку знань про фінансові шахрайства та встановлення відповідальності за їх скоєння;

Здатність до виявлення ознак шахрайських дій з боку окремих осіб чи груп осіб та  запровадження ефективних способів протидії їм;

Здатність до виявлення ознак фальсифікацій у фінансовій звітності економічних суб’єктів