Одним із найважливіших компонентів стратегічного управління є процеси формування й реалізації фінансової стратегії. Фінансова стратегія виступає одним із важливих елементів підтримки фінансової стабільності підприємства. Зазвичай вона має вигляд довгострокової програми конкретних дій із використанням власних і залучених зовнішніх фінансових ресурсів суб’єкта господарювання для досягнення стратегічної конкурентної переваги.

"Фінансова стратегія" навчальна дисципліна, що вивчає інструментарій формування та реалізації фінансової стратегії суб’єктів підприємництва, ураховуючи стратегічні пріоритети та конкурентні переваги.

Метою викладання цієї навчальної дисципліни є формування знань і навичок у розробленні та реалізації фінансової стратегії суб’єктів підприємництва.

Для досягнення мети поставлено такі основні завдання:

засвоєння основних підходів, принципів та методів формування фінансової стратегії суб’єктів підприємництва, а також інструментів управління її реалізацією;

оволодіння навичками в самостійному здійсненні стратегічного аналізу, ідентифікації та оцінювання можливостей фінансового розвитку, розробленні фінансової стратегії з використанням інформаційних технологій та економіко-математичних методів.

Об'єктом навчальної дисципліни є процес стратегічного управління суб’єктами підприємництва, зокрема його фінансові аспекти.

Предметом навчальної дисципліни є методичні положення та рекомендації щодо розроблення та реалізації фінансової стратегії суб’єктів підприємництва.

Компетентності, якими мають володіти студенти після вивчення навчальної дисципліни:

здатність до організації розроблення та реалізації фінансової стратегії суб'єктів підприємництва;

здатність до розроблення стратегії формування фінансових ресурсів суб'єктів підприємництва;

здатність до розроблюння інвестиційної стратегії суб'єктів підприємництва;

здатність до розроблення стратегії фінансової безпеки суб'єктів підприємництва.