Актуальність:

Інформація у сучасному світі перетворилася на один із найбільш важливих ресурсів, а інформаційні системи (ІС) стали необхідним інструментом практично у всіх сферах діяльності. Різноманітність завдань, що вирішуються за допомогою ІС, привела до появи безлічі різнотипних систем, що відрізняються за принципами побудови і закладеними в них правилами оброблення інформації. 

Водночас, замовники ІС стали висувати все більше вимог, спрямованих на забезпечення можливості комплексного використання інформації в управлінні діяльності підприємства. Одним із найбільш актуальних питань є управління бізнес-процесами підприємств. Однак виконання цих завдань вручну є трудомістким та довгим процесом. Тому велику увагу все більш підприємств починають приділяти автоматизації своїх бізнес-процесів, а також їх оптимізації.

Метою викладання навчальної дисципліни "Аналіз та оптимізація бізнес-процесів підприємств" є формування системи теоретичних знань і набуття практичних умінь і навичок щодо комп'ютерного моделювання бізнес-процесів; побудови моделей для опису предметної області; аналізу побудованих бізнес-процесів, їх оптимізації для вдосконалення окремих аспектів діяльності підприємств. 

Для досягнення мети поставлені такі основні завдання

формування у студентів компетентностей щодо аналізу предметної області (процесів, систем та об'єктів управління) проектування;

побудова моделей складних систем та об'єктів управління за допомогою різноманітних інструментів; 

формування компетентностей щодо аналізу побудованих моделей, пошуку проблемних міст та оптимізації бізнес-процесів на основі цих даних. 

Об'єктом навчальної дисципліни є об'єкти, системи та процеси, для яких реалізуються інформаційні технології моделювання та управління. 

Предметом навчальної дисципліни є основи комп'ютерного моделювання та інформаційні технології щодо аналізу та оптимізації бізнеспроцесів підприємств.

Компетентності, які здобуває особа, що вивчає дисципліну:

  • визначати основні підходи та принципи до моделювання бізнес-процесів;
  • визначати основні види та відмінності в організації різних типів бізнес-процесів на підприємствах;
  • ідентифікувати методології опису бізнес-процесів та визначати їх особливості;
  • використовувати інформаційні технології для автоматизованого моделювання бізнес-процесів підприємств;
  • аналізувати наявні бізнес-процеси підприємств, визначати проблемні місця в їх перебігу;
  • оптимізувати наявні бізнес-процеси підприємств за результатами їх аналізу.

Результати навчання за дисципліною:

  • здатність до генерування нових ідей в області ІСТ та оцінки їх перспективності і ризику впровадження;
  • здатність демонструвати знання сучасного рівня та новітніх технологій ІСТ, а також впроваджувати їх у професійну діяльність;
  • здатність використовувати новітні технології ІСТ з метою їх запровадження у професійну діяльність, аналізувати та відстежувати якість їх впровадження.