В умовах ринкових відносин в роботі підприємств з метою ефективного управління їх фінансовою діяльністю постійно виникає необхідність у використанні методів кількісного фінансового аналізу, до кола яких насамперед слід віднести методи фінансової математики. Тому актуальності набуває якісна підготовка фахівців в області фінансового менеджменту, які володіють знаннями щодо організації фінансової діяльності суб’єктів господарювання, вміють мобілізувати ресурси для фінансування операційної та інвестиційної діяльності підприємства, визначати найбільш ефективні шляхи вкладання його коштів.

Обєктом навчальної дисципліни є фінансово-економічна система і процеси, що відбивають різні аспекти прийняття управлінських рішень.

Предметом даної навчальної дисципліни є система фінансово-економічніх відносин, які виникають у суб’єкта господарювання в процесі його інвестиційної діяльності, а також пов’язаних з його комерційними і кредитними операціями, і які є наслідком змінення вартості грошей у часі.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Фінансова математика» є формування у студентів поглиблених знань щодо використання методів кількісної оцінки різних аспектів фінансової діяльності суб’єктів господарювання, а також набуття практичних вмінь та навичок в галузі організації фінансової діяльності підприємств.

Завдання навчальної дисципліни «Фінансова математика» полягає в вивченні розрахункових методів, які базуються на використанні схем простих і складних відсотків, і застосуванні отриманих результатів для прийняття фінансово-управліньских рішень.

Компетентності, якими мають володіти студенти після вивчення навчальної дисципліни:

здійснювати оцінку вартості грошей у часі з використанням схеми простих та складних відсотків;

здійснювати аналіз та надавати оцінку потоків грошових коштів суб’єктів підприємництва 

здійснювати аналіз фінансових операцій при врахуванні умов реалізації кредитних контрактів